Priština traži puštanje na slobodu uhapšenih policajaca

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je međunarodnu zajednicu da spriječi Srbiju u daljoj destabilizaciji regije.

“Otmica tri policajca na teritoriji Republike Kosovo je agresija od strane Srbije. Ovaj čin još jednom dokazuje da Srbija nije zainteresirana za mir i stabilnost u regiji, već́ za destabilizaciju Kosova i cijele regije. Današnji čin dokazuje da Srbija nastavlja djelovati logikom prošlosti, čije su hegemonističke tendencije izazvale strašne zločine i mnoge žrtve”, poručila je Osmani.

Dodala je kako kosovski policajci moraju odmah biti pušteni na slobodu bez ikakvih uvjeta.

Srpska policija uhapsila je danas tri kosovska policajca. Beograd tvrdi da su oni uhapšeni duboko na teritoriju Srbije, dok Priština navodi kako su kosovski policajci “kidnapovana” na teritoriji Kosova, u pograničnom području na sjeveru.

Puštanje uhapšenih policajaca zatražio je i Sindikat kosovske policije.

“Sindikat kosovske policije je zabrinut i najoštrije osuđuje kidnapovanje trojice kosovskih policajaca od strane srpske policije. Policajci Rifat Zeka, Bećir Sefi i Mustaf Šema su na teritoriji Republike Kosovo obavljali svoju dužnost u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašctenjima i od organizovane grupe pripadnika srpske policije kidnapovani su i odvedeni u nepoznatom pravcu do sada. Policajcima želimo da se ništa loše ne dogodi i tražimo od svih domaćih i međunarodnih mehanizama da ti isti policajci što prije budu pušteni”, navodi se u saopštenju Sindikata kosovske policije.

(Fena)