Gradonačelnik Kordić pozvao na smirivanje tenzija

Za vrijeme protesta, mostarski gradonačelnik Mario Kordić održao je konferenciji za novinare, na kojoj je pozvao na smirivanje tenzija. Istakao je kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar, te je dodao da će se izgradanja nastaviti sukladno planu.

“Već ranije se pod znak pitanja stavljala dozvola za gradnju HNK Mostar i ona je u više navrata, od svih relevantnih institucija, preispitana. Čak je bila i predmet tužilaštva, koje je vrlo jasno dalo svoj sud. Papiri i građevinska dozvola za izgradnju su apsolutno čisti i volio bih da su svi drugi dokumenti i svi drugi projekti koji su rađeni u Mostaru rađeni po tom principu, onda ne bi imali urbicid i problem s ilegalnom gradnjom”, ustvrdio je Kordić.

Još jedan dokaz da je sve čisto i transparentno, dodao je, govori činjenica da je projekat izgradnje HNK Mostar prošao u federalni budžet, gdje važe vrlo strogi kriteriji prilikom apliciranja za sredstva.

“Nije dobro na ovakav način praviti u Mostaru ružna tenzija između dviju nacionalnih zajednica. Ne bih htio da ovo eskalira u pogrešnom smjeru. Žalosti me činjenica da proteste organizuje Islamska zajednica i da se plemenita stvar, a smatram svaku kulturnu ustanovu bilo koga predznaka plemenitom, stavlja u loš kontekst, da se nekome nešto zabranjuje”, kazao je Kordić.

Mostarski gradonačelnik kazao je na kraju kako mu je želja i namjera „spustiti lopticu na zemlju“.

“Razumijem i politički kontekst ove cijele priče, međutim nije ni vrijeme ni mjesto, niti je HNK Mostar ustanova preko koje se takva utakmica treba voditi. Osuđujem izjave poput ‘nećemo to mirno gledati’, to je huškačka retorika koja nije dobrodošla u Mostaru, u gradu koji dvije posljednje godine želi pronaći izlaz iz tih 90.ih ratnih, radikalnih retorika”, zaključio je mostarski gradonačelnik.

(Fena)