Povećan broj gostiju u Hercegovini: Turisti u Mostaru ostvare do 2,5 noćenja i potroše oko 78 eura

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u prva tri mjeseca ove godine ostvareno je ukupno 17.610 dolazaka turista, koji su ostvarili 31.523 noćenja, što je za oko 10 posto više nego lani.

“Mi se nadamo, sudeći po izvještajima iz naših destinacija, da ćemo i za šestomjesečni period imati rast u turističkim pokazatelja od najmanje 10 posto”, ocijenio je u razgovoru za Fenu Ramiz Bašić, viši stručni saradnik u Turističkoj zajednici HNK-a.

Hercegovačko-neretvanski kanton ove su godine, kao i prethodnih, najčešće posjećivali turisti iz zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija,) zatim iz Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katra, te iz zemalja EU-a (Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska).

U ovom periodu, domaći gosti su ostvarili 8.548 dolazaka i 14.647 noćenja, a strani 9.062 dolazaka i 16.876 noćenja, što je povećanje od 36 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Što se tiče Mostara, Bašić kaže kako Grad na Neretvi karakteriše gradski turizam koji je obilježen relativno kratkim boravkom u gradu, pa tako turisti u Mostaru ostvare u prosjeku do 2,5 noćenja.

S druge strane, jednodnevni posjetioci se u Mostaru najčešće zadrže manje od 8 sati (91 posto), a u prosjeku nešto kraće od 5 sati. Najduže se zadrže jednodnevni posjetioci iz Hrvatske (5 sati u prosjeku).

“Naša dosadašnja istraživanja su pokazala kako jednodnevni posjetioci Mostaru u prosjeku potroše oko 27 eura, od toga najviše na kupovinu 16 eura, dok su na ugostiteljske usluge u prosjeku izdvajali 11 eura”, ističe Bašić.

Za razliku od njih, gosti koji ostvare noćenje u Mostaru, u prosjeku troše 78 eura po osobi, od čega najviše potroše na izdatke za smještaj (58 posto ili prosječno dnevno 46 eura ), a znatni su i izdaci za kupovinu i ugostiteljske usluge van smještaja (po 17 posto, ili 13 eura za pojedinačnu vrstu izdataka).

Istovremeno, izdaci za kulturu iznosili su u prosjeku 4 eura po osobi na dan, a ostali izdaci oko 2 eura.

Takođe, u posmatranom periodu, turisti su u HNK-u, kao i dosadašnjih godina, najviše posjećivali Mostar sa starom gradskom jezgrom, spomenicima i muzejima, Blagaj sa čuvenim Vrelom Bune i tekijom, marijansko svetište Međugorje, zatim Počitelj, Stolac, Čapljinu, parkove prirode Hutovo blato i Blidinje i pećinu Vjetrenica.

U Konjicu su turisti najviše posjećivali Atomsko raketno sklonište, a u Jablanici Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

(Fena)