Pretežno sunčano s temperaturom do 32 stepena

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac 10 stepeni, Ivan Sedlo 12, Široki Brijeg i Srebrenica 13, Bugojno i Sarajevo 14, Drvar, Livno i Zvornik 15, Bihać, Doboj i Zenica 16, Banja Luka, Sanski Most i Tuzla 17, Prijedor, Stolac i Trebinje 18, Mostar 19, Bijeljina, Gradačac i Neum 20 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 27 i 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opšta slika je povoljna.

Stabilno i sunčano vrijeme, uz uobičajene temperature za ovaj dio godine, ugodno će djelovati na većinu ljudi.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše jake.

U drugom dijelu dana, pod uticajem dodatnog zatopljenja i nešto izraženijeg osjećaja sparine, poželjno je biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Preporučuje se prikladno oblačenje.

—–

BIHAMK

Vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju

Vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na putevima u Bosni i Hercegovini. Ipak apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju i prohodnosti puteva. Ako putujete na duže relacije pravite češće pauze. Napominjemo, nikada za vrijeme vožnje ne držite dijete u krilu ili naručju! Kod sudara efektivna težina djeteta se povećava do 20 puta tako da ga nećete moći zadržati.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Srbljani-Bosanska Krupa, Kiseljak-Gromiljak, Lašva-Kaonik, Travnik-Vitez, Šićki Brod-Lukavac, Bihać-Kamenica i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta (u funkciji je jedna traka na mostu).

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)