“Kultura na ulice 2023!”: Na Bijeloj tabiji izveden spektakularni koncert hora Opere NPS

Sarajevska publika, gosti i turisti, sinoć su na Bijeloj tabiji uživali u koncertu hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, kojim je dirigovao maestro Danijel Žontar, uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Koncert je održan u okviru specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice 2023!”, a u programu su se našle klasične arije i djela kompozitora poput Petra Iljiča Čajkovskog, Jakova Gotovca, Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera, Bedřicha Smetane, te Carla Orffa.

U sklopu repertoara specijalnog programa “Kultura na ulice 2023!”, 18. juna održan je koncert kulturno-umjetničkog društva KUD „Lola“ u parku Banjska Ilidža.

U sklopu koncerta, izvedene su numere: Igre iz Sarajeva, Varoške igre iz Bosne, Veseli se kućni domaćine, Igre iz Guće Gore, Igre iz Imljana, Igre sa Vlašića, Ozrenski vez – igre sa Ozrena.

Projekat “Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji NPS-a, a cilj je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvođenje, približi kulturu i umjetnost građanima, saopšteno je iz NPS-a.

Program se održava na javnim prostorima sarajevskih opština pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom KS, u narednom periodu do oktobra.

(Fena)