Rusija pokrenula tokom noći vazdušne napade širom Ukrajine

Rusija je pokrenula vazdušne napade širom Ukrajine tokom noći, ciljajući prijestonicu Kijev i gradove od istoka do zapada, dok je veći dio zemlje proveo noć uz nekoliko sati uzbune na vazdušni napad.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su, prema preliminarnim informacijama, sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine oborili 28 od 30 dronova iranske proizvodnje Shahed, koje je Rusija lansirala.

“Naše snage i protivvazdušnaa odbrana identifikovale su i uništile dvadesetak neprijateljskih ciljeva u vazdušnom, prostoru oko Kijeva”, saopštio je Sergej Popko, komandant kijevske vojne administracije na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Još jedan masovni vazdušni napad na prijestonicu”, napisao je Popko.

Vojna uprava Lavova, grada od oko 700.000 ljudi i 70 kilometara od granice s članicom NATO-a Poljskom, saopštila je da je Ruska vojska pogodila “kritičnu infrastrukturu” u gradu, što je izazvalo požar.

Sudeći po preliminarnim izvještajima, nije bilo žrtava.

Jurij Malaško, načelnik vojne administracije regije Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, naveo je na Telegramu da je ruski napad imao za cilj telekomunikacionu infrastrukturu i poljoprivredno zemljište.

U Zaporožju nije bilo prijavljenih žrtava.

Najviša ukrajinska vojna komanda saopštila je da je Rusija ispalila sedam projektila u napadu na Zaporožje, prema preliminarnim izveštajima.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje. Nije bilo nikakvih komentara iz Rusije.

(Fena)