Izložbom „Mali format“ i tamburaškim koncertom svečano otvoreno „Mostarsko ljeto 2023“

U Centru za kulturu Mostar sinoć je kolektivnom izložbom „Mali format“ Udruženja likovnih umjetnika BiH i Centra za kulturu Mostar, te koncertom „Mostarskih tamburaša“, svečano otvorena Međunarodna kulturno-turistička manifestacija „Mostarsko ljeto 2023“.

Manifestaciju je otvorio Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.

„Čast mi je i zadovoljstvo što od 2016. godine, od kada smo ponovo pokrenuli manifestaciju ‘Mostarsko ljeto’, pa do danas imamo priliku uživati u mnogobrojnim kulturnim sadržajima. Više od 30 sadržaja ove godine daju jednu posebnu kulturnu dimenziju, u kojima će svi posjetioci moći uživati. ‘Mostarsko ljeto’ je manifestacija u čijim sadržajima Mostarci i Mostarke, ali i turisti koji dolaze u Mostar uživaju, te našem Mostaru daju poseban duh“, istakao je Hadžović.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić ističe da manifestacija „Mostarsko ljeto“ slavi umjetnost, kulturu i muziku koji čine njenu srž.

„Kroz ‘Mostarsko ljeto’ Mostar postaje središnje mjesto susreta umjetnika, stvaralaca i ljubitelja umjetnosti iz cijele BiH, regije i šire. Ova manifestacija je prilika da se inspirišemo različitim perspektivama, da se povežemo sa različitim kulturama i da iskusimo snagu koju umjetnost i kultura imaju u spajanju ljudi. Ova manifestacija nije samo zabava i uživanje. To je prilika da podržimo umjetnike, da priznamo njihovu predanost i talenat. te da shvatimo snagu koju umjetnost i kultura imaju u promovisanju dijaloga, razumijevanja i povezivanja. Kultura ima moć da premosti jazove među ljudima, da izazove emocije i da nadahne pozitivne promjene u našem društvu. Neka nas ‘Mostarsko ljeto’ inspiriše da cijenimo umjetnost, potiče nas na dijalog i podsjeća na snagu koju zajedno imamo da gradimo bolje sutra“, naglasio je Suljić.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, upriličena je kolektivna izložba „Mali format“ Udruženja likovnih umjetnika BiH i Centra za kulturu Mostar, na kojoj je zastupljeno više od 50 umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Denis Jejina, sekretar Udruženja likovnih umjetnika BiH, izrazio je zahvalnost svim uposlenicima i direktoru Centra za kulturu Mostar koji zajedno sa ULU BiH već dugi niz godina marljivo rade i sarađuju.

Nakon otvaranja izložbe, upriličen je koncert „Mostarskih tamburaša“, novonastale ekipe iskusnih muzičara koji djeluju pri Centru za kulturu Mostar, a kojima je ovajnastup na otvaranju „Mostarskog ljeta“ ujedno i prvi koncert od njihovog osnivanja.

U okviru ovogodišnje manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“ biće održano više od 30 različitih kulturnih sadržaja, a organizatori su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a sponzori su Grad Mostar i kompanija BH Telecom.

Naredni događaj, koji očekuje posjetioce u okviru „Mostarskog ljeta“, je na rasporedu u srijedu, kada će, u Spomen kući Svetozara Ćorovića sa početkom u 19.30 sati, biti upriličena izložba „Svetozar Ćorović – književna ostavština“ autora Ibrahima Dizdara.

(NovaSloboda.ba)