Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbána

Članovi Predsjedništva BiH primili su danas predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbána.

Na početku sastanka članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su izrazili svoje saučešće predsjedniku Vlade Mađarske zbog pada helikoptera u blizini Drniša, u kome su smrtno stradala dva člana posade iz Mađarske.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su istakli da je bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Mađarske dugogodišnja, prijateljska i intenzivna u svim oblastima, te da je bez otvorenih pitanja. 

Zahvalili su predsjedniku mađarske vlade Orbánu na njegovoj podršci pri donošenju odluke Evropskog vijeća o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, za koju je ocijenjeno da daje snažan podsticaj bh. institucijama da nastave reformske procese, koji će omogućiti otvaranje pregovora za članstvo u Uniji.

Nadalje, informisali su predsjednika Vlade Mađarske Orbána o preduzetim aktivnostima u regionalnim incijativama i saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana s ciljem zajedničkog približavanja Evropskoj uniji.

U tom kontekstu je mađarski premijer izrazio punu podršku EU integracijama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana, napomenuvši da Bosna i Hercegovina u mađarskoj vanjskoj politici ima status “počasnog susjeda”, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(NovaSloboda.ba)