Krišto-Orban: Napraviti iskorak u dobrim odnosima dviju zemalja

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas je nakon susreta s predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, izjavila da Bosna i Hercegovina na evropskom putu želi imati odličnu saradnju sa Mađarskom.

Krišto je zahvalila Orbanu na posjeti BiH, te na otvorenom, iskrenom, prijateljskom razgovoru u interesu obje zemlje. Navela je da je mađarskog premijera informisala o aktuelnoj politčkoj situaciji u BiH, kao i o prioritetima i fokusu rada Vijeća ministara BiH.

“Na poseban smo način naglasili fokus rada našeg Vijeća ministara, te da smo napravili iskorak i po odnose unutar same BiH, a i po ispunjavanju uslova koje je država dobila kao nešto na čemu mora raditi”, izjavila je Krišto.

Dodala je da su izrazili zahvalnost Mađarskoj koja nas podupire na tom putu i da je kandidatski status nešto što je relaksiralo odnose unutar BiH.

“Naglasili smo našu dobru privrednu saradnju, koja se ogledakroz razna ulaganja, sklopljene sporazume, a takođe, veliki broj ugovora imamo u proceduri i nadamo se da ćemo kroz našu bilateralnu saradnju učiniti sve da se realizacija ovih sporazuma koji su u proceduri što brže okonča na dobrobit privredne saradnje zemalja”, navela je Krišto.

Orban je nakon sastanka izjavio da je stekao jako dobre utiske i da je iskusio poštovanje i prijateljstvo. Naveo je da sa odgovornošću posmatraju ono što se dešava u BiH.   

“Mi smo susjedi i uvijek možete računati na nas. Izražavamo veliko divljenje za održavanje ovako komplikovanog političkog sistema”, naveo je među ostalim Orban.

Mađarski premijer je rekao da je predsjedavajuću Krišto obavijestio i o procesima koji se događaju u okviru EU.

“Rekao sam da je sve u previranju i da su u toku velike transformacije, kad je riječ o u EU i u ekonomiji i u tehnologiji. Jedan od razloga je rat u Ukrajini i učešće EU u njemu. Zato smo dali značaj Balkanu, jer je Evropi potrebna nova dinamika i novi učesnici”, rekao je Orban.

Naglasio je da je EU potrebniji Balkan, nego što je to obrnuto.

“Mađarska vam je susjed i šta god govorili u Briselu, mi smo za brzo članstvo BiH u EU. Treba približiti pristup fondovima, treba investirati i u sigurnost na Balkanu. Dugoročno rješenje nije u prisustvu stranaca, već saradnji naroda koji žive ovde”, naglasio je Orban

Orban će se danas sastati sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega će ga primiti članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nakon toga i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

(Fena)