Otvorena izložba fotografija Alana Hadžića “Otisak duše”

“Otisak duše”, naziv je izložbe fotografija autora Alana Hadžića, koja je otvorena u srijedu naveče u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Na ovoj izložbi, Hadžić predstavlja doživljaje pri susretima s prirodnim bogatstvima i kulturno-istorijskim dijelovima Hercegovine.

Boris Grbešić, direktor Agencije Promo Idea koja je i organizator ove večerašnje izložbe, kazao je kako ih je dugogodišnja saradnja s Alanom na vodiču kroz grad “Mostar Kompas” ponukala da naprave jednu ovakvu izložbu u Kosači, a bila je to, kaže, i autorova želja.

“On se predstavlja s nekih pedesetak fotografija iz velikog opusa. Nije bilo lako naći najbolje, jer sve su predivne, tako da mislim da ćemo postići cilj da ljudi vide ono što Alan vidi kroz objektiv, taj njegov mikrosvijet koji on primjećuje najbolje i evo, nadam se da ćemo to i uspjeti pokazati ovom izložbom”, kazao je Grbešić.

Alan Hadžić rođen je u Mostaru, gdje od djetinjstva i rane mladosti upija slike pojavnog svijeta. Kao dugogodišnji kamerman na Radioteleviziji Mostar okolnosti u kojima se nalazio omogućuju mu materijalizaciju unutarnjeg svijeta. Počinje se baviti fotografijom.

Do sada se široj javnosti predstavio s dvije samostalne izložbe pod nazivom “Ljepote juga” 2020. godine, a 2021. godine ukazana mu je čast otvoriti Međunarodnu kulturnu manifestaciju “Mostarsko ljeto” postavkom “Stari”.

Njegovih 12 fotografija uvršteno je na svjetski poznatu stranicu “Mood of Silence”, koja bilježi 72 miliona pregleda, čime je okarakterisan kao izuzetan fotograf.

Sinoćnjaa izložba pobudila je veliki interes Mostaraca, a ostaće otvorena do 5. jula.

(Fena)