Sunčano uz malo oblačno, temperatura do 36 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno.

Temperature vazdha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica i Sokolac 17 stepeni, Drvar, Ivan Sedlo i Srebrenica 20, Bugojno, Sarajevo i Široki Brijeg 21, Livno i Zvornik 22, Bihać, Stolac, Tuzla i Zenica 23, Doboj, Mostar, Neum, Prijedor, Sanski Most i Trebinje 24, Banja Luka i Bijeljina 25, Gradačac 26 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 30 i 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna,

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake.

Nakon svježije noći i jutra, uz visoke temperature i pojačan osjećaj sparine u poslijepodnevnim satima.

Preporučljivo je prikladno se obući, te izbjegavati teže fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

Takođe, poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od sunca, obzirom na prognozirane visoke vrijednosti UV indeksa.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Počeli su radovi na sanaciji kolovoza na putnim pravcima Livno-Šuica i Livno-Renjići (ka GP Kamensko). U terminu od 07 do 16 saobraća se usporeno.

I za danas su planirani radovi na redovnom održavanju magistralnog puta M-17 kroz grad Konjic, zbog čega će se u prijepodnevnim satima saobraćati usporeno, jednom trakom.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta (u funkciji je jedna traka na mostu).

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Kiseljak-Gromiljak, Lašva-Kaonik, Šićki Brod-Lukavac, Srbljani-Bosanska Krupa, Bihać-Kamenica, Ripač-Dubovsko, Čitluk-Ljubuški, Bijeljina-Rača, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Na graničnim prelazima za putnička vozila za sada nema dužih zadržavanja. Granični prelaz Krstac (putni pravac Gacko-Nikšić) je otvoren za međunarodni saobraćaj, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)