Dedović: Nismo protiv HNK-a niti protiv hrvatskih obilježja u Mostaru, ali se mora i nas uvažiti

Novi protest protiv izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Mostar u centralnoj gradskoj zoni održan je danas u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović u svom govoru na protestu zahvalio je okupljenim što su “prepoznali značaj demokratskog i građanskog neslaganja sa nezakonitošću, nepravilnošću i nepravednošću”-

“Ovde se različitim oblicima necivilizovanog postupanja kojima krše vjerska i ljudska prava te opšta humanistička načela demokratskog svijeta. Ovo je treći put da smo izašli, izaći ćemo i 33. i 133. put, to je naše demokratsko pravo iskazivanja neslaganja s ovim. Mi smo za civilizovani, napredni, sređeni Mostar u kome je komotno svima”, rekao je Dedović.

Poručio je kako oni ne žele nikakvu destabilizaciju grada Mostara.

“Nama je u interesu da Mostar raste i da se razvija, da se u njemu stvara međunacionalna i međuljudska kohezija i povjerenje, a da bi to teklo svojim putem, onda se moraju uvažavati prava svih naroda, svih građana, svih vjera i smatramo ovaj protest našim pravom i našom obavezom”, istakao je.

Dodao je kako demonstranti nisu protiv Hrvatskog narodnog kazališta kao takvog, niti protiv hrvatske kulture niti protiv hrvatskih obilježja u ovom gradu.

“Mi smo za to da se i nas uvažava. Ovaj objekat se gradi nelegalno, mimo propisa i mimo dozvola. Kako mogu jedni, a ne mogu drugi? Ako je ovo gradsko i građevinsko zemljište, pod kojim uslovima je jednima dozvoljena gradnja, a drugima ne? Moguće je samo zato što su mutnim radnjama i nelegalnim aktivnostima kroz sistem grada omogućene nevažeće dozvole. Imamo pravo ukazati na to. I ovaj put, pozivamo sve nadležne organe da urade svoj dio posla i da se ovo dovede na čistac”, izjavio je muftija mostarski.

Kazao je kako neće odustati od projekta izgradnje Islamskog centra na lokalitetu Lakišića harema.

“Neće centar naše duhovnosti, koja se temelji na dobrom duhu, vjeri i povjerenju među ljudima, smetati ovome zdanju, ali ovo ne može na ovakav način. Naša je ideja da imamo integrisani i jedinstveni Mostar i naši protesti neće stati”, poručio je Dedović.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je izjavio kako se oko ovog pitanja nepotrebno podižu tenzije u Mostaru, te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK-a Mostar.

(Fena)