Sunčano uz malo oblačno, temperatura do 37 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini je bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 18 stepeni, Ivan Sedlo 19, Bugojno, Drvar i Livno 20, Sarajevo i Široki Brijeg 21, Sanski Most 22, Bihać i Zenica 23, Stolac i Tuzla 24, Mostar i Neum 25, Gradačac 26 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U poslijepodnevnim i večernjim satima jače naoblačenje sa sjeverozapada u Bosni će uslovitti obilnije pljuskove sa grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno moguća pojava grada.

Vjetar veći dio dana južnog i jugozapadnog smjera. Dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na sjever.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 31 i 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Vrućina u prvom, potom promjena i nestabilno vrijeme u drugom dijelu dana, usloviće relativno nepovoljne biometeorološke prilike,

Hronični bolesnici i meteoropate ne trebaju pretjerivati sa aktivnostima i izlagati se dužem boravku na suncu.

Mada će pljuskovite padavine remetiti ugođaj, povoljna okolnost je da će malo osvježiti, stoga će i osjećaj sparine biti slabije izražen sa večernjim satima.

—–

BIHAMK

Saobraća se bez vanrednih ograničenja

Prema prikupljenim podacima, jutros se na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća bez vanrednih ograničenja, uz umjerenu frekvenciju vozila. Molimo sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise. Vozači, na vrijeme se informišite o stanju na putevima i graničnim prelazima. Ako putujete na duže relacije pravite češće pauze.

Zbog održavanja dvije vjerske manifestacije („Dani Ajvatovice“ i „Sveti Ivo“) danas i sutra će doći do zabrane saobraćanja teretnih vozila i to danas u vremenu od 10 do 22 sata, a sutra od 06 do 16 sati na putnom pravcu Jajce-Crna Rijeka (u Podmilačju). Za vrijeme obustave teretna vozila će saobraćati preko Mrkonjić Grada i Čađavice ili dionicom Turbe-Karanovac.

Sutra (24.06.) od 17:30 do 18:30 sati doći će do poptpune obustave saobraćaja na raskrsnici ulica u Donjem Vakufu (ulice 14.septembar i 770 Sbbr).

U dane 23., 24. i 25.06. zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području Srednjobosanskog kantona.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 06 do 15:00 sati, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na alternativne pravce. Od 15 sati do 6 sati ujutro na mjestu radova saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta (u funkciji je jedna traka na mostu).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Srbljani-Bosanska Krupa, Kiseljak-Gromiljak, Lašva-Kaonik, Travnik-Vitez, Šićki Brod-Lukavac, Bijeljina-Šepak, Čitluk-Ljubuški, Bihać-Kamenica i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja. Granični prelaz Krstac (putni pravac Gacko-Nikšić) je otvoren za međunarodni saobraćaj, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)