Besplatni Globalsoft Code camp: Put do globalnog uspjeha

Prvi Globalsoft Code camp, koji je počeo 3. aprila ove godine, došao je do svog kraja. Nakon dva mjeseca obuke, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa poslom Web Developera.

Polaznici su bili podijeljeni u tri grupe: dvije Basic i jednu Advanced grupu. Basic grupa je prilagođena za potpune početnikem a cilj je bio da polaznici na kraju Code campa mogu samostalno napraviti jednostavnu web aplikaciju sa svim njenim bazičnim stavkama. Advanced grupa je zahtijevala predznanje i oni su detaljnije bili obučavani u razvoju web aplikacija i poslu developera.

Grupe su imale priliku, pod mentorstvom developera Ante i Josipa, da se upuste i u Frontend a i Backend razvoj softvera. Ko zna, možda su se i neki budući Globalsoft uposlenici nalazili među njima, ali zasigurno svi su izašli bogatiji za nove vještine u ovoj, svakodnevno rastućoj struci.

Polaznicvi pokazali oduševljenje

Nakon završetka edukacije, polaznici su učestvovali u kratkoj anketi, gdje su ocjenama od jedan do pet mogli ocijeniti neke aspekte Code campa koje su im se dopale ili nisu dopale.

Što se tiče Basic grupa, polaznici se nisu ustručavali da visoko ocujene svoje vrijeme na Globalsoft Code campu! Basic grupa, koja je brojala dvadeset osam učesnika, dala je prosječnu ocjenu pet za sve aspekte Code campa koje su uključivale: nivo i jasnoću sadržaja radionice, zanimljivost sadržaja, atmosferu, organizaciju, strukturu i raspored izvođenja…

Advanced grupa je čak bila još jasnija! Tu je većina kategorija imala skoro sve najviše ocjene. Polaznici su iza sebe, takođe, ostavili konstruktivne komentare koji će pomoći predavačima da buduće Code campova učine još kvalitetnijem, Uz to su dali do znanja da će Globalsoft i Globalsoft code camp preporučiti svojim prijateljima.

Planovi za budućnost

Domaćini su zadovoljni kako je prošao prvi Globalsoft Code camp, ali se ne planiraju zaustaviti na tome! Veliki planovi su tu kako bi ovaj Code camp postao prepoznatljiv širom Bosne i Hercegovine kako po imenu tako i po kvalitetu.

U toku su velike promjene centralnog ureda u Širokom Brijegu, gdje će jedan totalno novi prostor biti spreman u jesen ove godine biti isključivo za nove polaznike Globalsoftovog Code campa, a takođe će se postaviti uposlenik kome će glavni posao biti rad sa polaznicima Code campa. Ovakvo mentorstvo i odlučnost da se znanje širi potpuno besplatno mladima u BiH je sigurno unikatno i rado viđena novost.

Osim planova u Širokom Brijegu, Globalsoft je trenutno u fazi rješavanja prostornih i infrastrukturnih pitanja u Mostaru, kako bi Globalsoft Code camp i tu zaživio i sigurno pomogao mladim programerima gdje će im biti predstavljeni pravi problemi na koje mogu naići na svojim budućim poslovnim pozicijama.

 Globalsoft na Mostar gleda kao studentsko središte pa tako želi svojim Code campovima privući studente Fakulteta mašinstva, računarstva i eleketrotehnike Sveučilišta u Mostaru i Fakulteta informacijskih tehnologijaUniverziteta „Džemal Bijedić“ u Mostarum, ali i ostalih fakulteta.

Inicijativa Globalsofta da prenose znanje na mlade je jedan od boljih primjera kako u Bosni i Hercegovini, ipak, možemo naići na priče koje za cilj imaju da stvore mlade obrazovane ljude koji će biti dobrobit čitavom društvu.

(NovaSloboda.ba)