Malo do umjereno oblačno i sunčano

Jutros je nešto više oblaka bilo u centralnim i istočnim područjima, a u ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan Sedlo 13, Bihać, Bugojno, Drvar, Sarajevo i Široki Brijeg 16, Livno i Sanski Most 17, Tuzla i Zenica 18, Gradačac 21, Stolac 23, Neum 24, Mostar 25 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, uz nešto više oblaka, ponegdje na istoku može pasti i malo kiše.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 30, na jugu zemlje do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike biće ugodnije, naročito u prvom dijelu dana, uz više svježine i umjereno sjeverno strujanje.

Sa poslijepodnevnim satima, osjećJ sparine mogao bi se pojačati, stoga je poželjno ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Takođe, preporučljivo je slojevito se odjenuti i izbjegavati duže zadržavanje na suncu, obzirom na prognozirane visoke vrijednosti UV indeksa.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Za danas su, zbog minerskih radova, najavljene dva jednosatna obustavljanja saobraćaja na dionici magistralnog puta M-5 Ripač-Dubovsko i to u terminima od 13 do 14 sati i od 16 do 17 sati.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), svakim danom (osim nedelje) u vremenu od 06 do 15 sati, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na alternativne pravce. Od 15 sati do 6 sati ujutro na mjestu radova saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta (u funkciji je jedna traka na mostu).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Šićki Brod-Lukavac, Srbljani-Bosanska Krupa, Bihać-Kamenica, Ripač-Dubovsko, Čitluk-Ljubuški, Bijeljina-Rača, Livno-Šuica, Livno-Renjići, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Na graničnim prelazima za putnička vozila za sada nema dužih zadržavanja. Granični prelaz Krstac (putni pravac Gacko-Nikšić) je otvoren za međunarodni saobraćaj, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)