U Muzeju Hercegovina Mostar otvorena izložba ratnih fotografija Wade Goddarda

U okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“, sinoć je otvorena izložba ratnih fotografija pod nazivom „Enclave“ autora Wade Goddarda.

„Prvenstveno bih se zahvalio gAsimu Krhanu i Muzeju Hercegovine Mostar na gostoprimstvu i saradnji. Ideja fotografije je za mene način kako da se sjećamo istorije. Veoma je važno da ljudi vide prošlost, ne samo ispričanu prošlost ili prošlost jedne generacije. U to vrijeme, bio sam jako mlad, jurio sam po BiH kao idiot, pokušavao da upijem sve što se dešava i fotografisao šta sam mogao, istovremeno pokušavajući shvatiti šta čovjeka natjera da uzme pušku i upuca svog komšiju. U Mostaru sam bio više puta, ali kad sam ga prvi put vidio, ta enklava je bila neprepoznatljiva u odnosu na ono što sam viđao prije, ta uništenja, patnja, nedostatak osnovnih roba i usluga itd. Mislim da je fotografija divan način očuvanja historije i omogućavanja mladima da bolje razumiju kroz šta su njihove dede, nene, roditelji prošli te se nadam da je ovo način da pomognemo mlađim generacijama da ne prave iste greške kao mi“, rekao je autor izložbe Wade Goddard.

Izložba je održana u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar, a direktor ove institucije Asim Krhan naglasio je da će ova izložba koju čini 40 panoa fotografija sa sadržajem ratne fotografije nakon večerašnjeg otvaranja biti stalna postavka Muzeja Hercegovine Mostar.

„Gospodin Goddard je Novozelanđanin, a kao mlad čovjek svjedočio je ratne događaje u Mostaru. te koristim ovu priliku da mu se zahvalim što je večeras sa nama i što je podijelio svoja svjedočenja sa građanima Mostara. Fotografija je važan segment izražavanja u dokumentacionom, historijskom ali i kulturnom segmentu zadnjeg rata. Ratna fotografija je prodirala u svaki kutak ratnih dešavanja i kao takva, po prvi put u stoljetnim stradanjima bh patriota postala materijalni dokaz, prvo karaktera rata, zatim istine rata, a posebno interpretacije rata u mirnodopskom vremenu“, zaključio je Krhan.

(NovaSloboda.ba)