Češka vlada zabranila svim ruskim sportistima da se takmiče u Češkoj

Češka vlada je u srijedu kasno objavila da je zabranila svim sportistima koji predstavljaju Rusiju da učestvuju na svim takmičenjima u Češkoj, jer se “ruska invazija na Ukrajinu nastavlja”. Istovremeno, sportistima i timovima koji predstavljaju Češku nije dozvoljeno da učestvuju na takmičenjima u Rusiji, javila je danas francuska novinska agencija AFP.

Vlada Češke Republike objavila je da je zabranila “učešće pojedinačnih sportista i sportskih timova koji predstavljaju Rusku Federaciju na sportskim takmičenjima i igrama organizovanim na teritoriji Češke”.

Odluka je donesena na zahtjev čeških sportskih saveza.

Prethodno, češki hokejaši koji su igrali u Rusiji u Kontinentalnoj hokejaškoj ligi, na primjer, nisu mogli igrati za češku reprezentaciju.

Trenutna zabrana se odnosi na sve sportove i sve sportiste koji se takmiče pod ruskom ili češkom zastavom.

Nema informacija da li se ovaj potez odnosi i na bjeloruske sportiste.

Češki olimpijski komitet objavio je ranije ove godine da se protivi dopuštanju ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiče pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Češka Republika, članica EU i NATO sa 10,8 miliona stanovnika, pružila je značajnu vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, navodi AFP.

(Fena)