Podignute optužnice protiv Modrića i Lovrena za davanje lažnog iskaza

Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na prvom suđenju Zdravku Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama, osječko Općinsko državno tužilaštvo je pred osječkim Oštinskim sudom u Osijeku podiglo optužnice protiv kapitana hrvatske fudbalske reprezentacije Luke Modrića i bivšeg reprezentativca Dejana Lovrena.

Ne navodeći identitete okrivljenika, tužilaštvo navodi da se Lovren tereti da je krivično djelo počinio 1septembra 2017. godine na osječkom Županijskom sudu tokom rasprave u predmetu protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg “Dinamovog” direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara, zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, iako ga je raspravni sudija upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo.

Tereti se da je svjesno neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom, iako je znao da to ne odgovara istini. Okrivljenik se tereti da je svjesno neistinito iskazao kako je vlastoručno potpisao tri dopisa upućenih matičnom klubu u kojima se u njegovo ime traži isplata određenog postotka transfernog obeštećenja i sadrže potpis s njegovim imenom. Tereti se i da je neistinito iskazao da je tih dana bio u Hrvatskoj i da je lično otvorio posebni račun u banci u Zagrebu, te da je na dan uplate novca, olično proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe, iako je bio svjestan da je u to vrijeme bio u Francuskoj, prenosi Hina.

Okrivljeni Luka Modrić se tereti da je ovo krivično djelo počinio 13. juna 2017. godine na osječkom Županijskom sudu u Osijeku tokom rasprave u karivičnom predmetu protiv istih okrivljenika, iako je, također, upozoren da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo.

Tužilaštvo sumnja da je Modrić svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju, kojima je regulisana podjela transfernog obeštećenja između njega i matičnog kluba, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor, te da je te anekse ponovo potpisao nakon odlaska iz matičnog kluba. Tereti se da je znao kako to ne odgovara istini, jer je navedene anekse ugovora potpisao tek kada je napustio matični klub.

Modrić se tereti da je prilikom predočenja dijela zapisnika o njegovom ispitivanju tokom istrage svjesno neistinito iskazao kako je iznoseći iskaz tokom istrage mislio samo na regulisanje njegovog građansko-pravnog odnosa s trećom osobom i kako nije toekom istrage iskazao da je anekse ugovora s matičnim klubom potpisao naknadno, iako je bio svjestan da to nije istina.

Pravosnažnom presudom Vrhovnog suda RH iz 2021. godine, bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić osuđen je na šest i po godina zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama, njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca.

Optužnica protiv Modrića i Lovrena već je jednom podignuta za davanje lažnog iskaza, ali potom i odbačena, protiv Modrića 2018., a protiv Lovrena 2019. godine, uz obrazloženje da ne postoji dovoljan stepen osnovane sumnje za podizanje optužnice odnosno i vođenje krivičnog postupka, te stoga jer presuda protiv Zdravka Mamića i ostale trojice okrivljenika u tom trenutku još nije bila pravosnažna.

(Fena)