Sunčano uz umjereno naoblačenje

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno sunčano. Po kotlinama u Bosni ima dosta magle ili niske oblačnosti.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Ivan Sedlo i Sokolac 9, Drvar i Srebrenica 10, Sarajevo i Široki Brijeg 11, Bugojno i Tuzla 12, Bihać i Doboj 13, Banja Luka, Livno, Sanski Most i Zenica 14, Prijedor i Zvornik 15, Gradačac 16, Bijeljina 18, Neum, Stolac i Trebinje 20, Mostar 22 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malo do umjereno naoblačenje. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle ili povećane niske oblačnosti.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 23 i 28, na jugu zemlje do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz povoljnije biometeorološke prilike većina populacije trebala bi se osjećati bolje.

Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će poslije podne biti sparno.

Također, preporučljivo je prikladno se obući i izbjegavati duže zadržavanje na suncu.

—–

BIHAMK

Saobraća se bez zastoja, oprez zbog magle

Jutros na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća se bez zastoja, a tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila. Apelujemo na vozače da budu oprezni i da vožnju prilagode uslovima na putu. Obratite pažnju na bicikliste, motocikliste i korisnike električnih romobila. Bicikliste i motociklsite molimo da koriste zaštitnu opremu. Ne zaboravite, sigurnosni pojasevi su najznačajnije sigurnosno sredstvo za zaštitu putnika u vozilu, kako na prednjem tako i na zadnjem sjedištu.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 06 do 15 sati, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na alternativne pravce. Od 15 sati do 6 sati ujutro na mjestu radova saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta (u funkciji je jedna traka na mostu).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Srbljani-Bosanska Krupa, Lašva-Kaonik, Travnik-Vitez, Šićki Brod-Lukavac, Bijeljina-Šepak, Čitluk-Ljubuški, Bihać-Kamenica, Livno-Šuica i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Zbog Kurban Bajrama, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)