Sjedinjene Američke Države ponovo se pridružile UNESCO-u

Sjedinjene Američke Države u petak su se ponovo pridružile UNESCO-u, poništivši svoje povlačenje za vrijeme Trumpove administracije, objavila je agencija UN-a za kulturu.

Donald Trump je 2017. godine objavio da povlači Sjedinjene Američke Države iz UNESCO-a, skupa s Izraelom, optužujući to tijelo za pristrasnost prema jevrejskoj državi, u odluci koja je stupila na snagu u 2018. godini.

Na vanrednoj sjednici, Generalna skupština tijela UN-a velikom većinom glasala je za povratak Sjedinjenih Američkih Država, javio je novinar AFP-a prisutan na glasanju, s oko 132 člana koji su glasali za, 10 protiv i 15 suzdržanih.

Među onima koji su glasali protiv nalaze se Iran, Sirija, Kina, Sjeverna Koreja i Rusija, čiji su delegati, kako se činilo, nastojali odgoditi glasanje kroz nekoliko izjava o proceduri i predloženim amandmanima.

Sjedinjene Američke Države, jedna od osnivačica UNESCO-a, davale su veliki doprinos njegovom budžetu do 2011. godine, kada je to tijelo prihvatilo Palestinu kao državu članicu.

To je pokrenulo kraj doprinosa na osnovu američkog zakona, što je dovelo i do formalne najave povlačenja šest godina kasnije.

Audrey Azoulay, bivša francuska ministrica kulture, koja je na čelu UNESCO-a od 2017. godine, postavila je kao prioritet svog mandata vraćanje Sjedinjenih Američkih Država.

“Ovo je veliki dan za UNESCO i multilateralizam”, izjavila je Azoulay u petak.

“Zahvaljujući zamahu kojim se oporavila proteklih godina, naša organizacija se ponovo kreće ka univerzalizmu s povratkom Sjedinjenih Američkih Država”, kazala je ona.

Do obustave svojih doprinosa 2011. godine odlučeno je za vrijeme Obamine administracije – SAD su platile oko 22 posto budžeta UNESCO-a, ili 75 miliona dolara.

Ali, američki Kongres, koji je tada u potpunosti kontrolisala Demokratska partija sadašnjeg predsjednika Joea Bidea, u decembru je otvorio put Sjedinjenim Američkim Državama da obnove finansiranje, izdvojivši 150 miliona dolara u budžetu.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u martu da odsustvo SAD-a iz UNESCO-a omogućuje Kini da napiše pravila o umjetnoj inteligenciji.

“Snažno vjerujem da bismo se trebali vratiti u UNESCO – opet, ne kao poklon UNESCO-u, već zato što su stvari koje se dešavaju u UNESCO-u zapravo bitne”, poručio je Blinken senatskom odboru kada je predstavljao budžet.

“Oni rade na pravilima, normama i standardima za umjetnu inteligenciju. Mi želimo biti tamo”, kazao je.

SAD su se već povukle iz UNESCO-a 1984. godine – pod predsjedavanjem Reagana – i ponovo su se pridružile organizaciji nakon skoro 20 godina odsustva u oktobru 2003. godine.

“Sjedinjene Američke Države već dva puta su se povukle. Nismo sigurni koliko puta još očekuju da ih poželimo dobrodošlicu”, izjavio je sjevernokorejski diplomata za AFP, zamolivši da ne bude predstavljen.

SAD imaju zaostale obaveze za članstvo u iznosu od 619 miliona dolara, koje duguju za period 2011. i 2018. – više od godišnjeg budžeta agencije koji se procjenjuje na 534 miliona dolara.

Sjedinjene Američke Države će u narednim godinama plaćati UNESCO-u da pokriju svoj dug, saopštila je ta organizacija.

UNESCO sa sjedištem u Parizu je obrazovna, naučna i kulturna organizacija Ujedinjenih nacija.

U sklopu svojih aktivnosti, sastavlja listu mjesta svjetske baštine, brani slobodu medija, promoviše održivi razvoj i vodi obrazovne programe.

Osim obnavljanja svojih redovnih uplata organizaciji, SAD su se obavezale da će dati dobrovoljne priloge obrazovnim inicijativama u Africi, programima koji promovišu sjećanje na holokaust i zaštitu novinara, saopćila je Azoulay u petak, prenosi AFP.

(Fena)