Đapić: Street art umjetnost u Mostaru promijenila dinamiku na ulicama grada

Udruženje za unaprjeđenje urbane kulture, savremene i javne umjetnosti “Rezon”, u saradnji s Telemach Fondacijom kroz projekat “Street Art Mini akademija”, mladima pruža priliku da prošire svoje vidike, steknu nove vještine i postanu konkurentniji na tržištu rada.

Mini akademija održava se od 23. juna do 16. jula, te okuplja mlade, talentiovane umjetnika iz BiH starosti od 15 do 25 godina, koji pod vođstvom stručnjaka iz svijeta street arta i urbanog dizajna imaju priliku dodatno se edukovati o uličnoj umjetnosti i razviti svoj kreativni potencijal.

Pokretačica Street Arts Festivala i umjetnička direktorica udruženja “Rezon” Marina Đapić istakla je kako polaznike akademije vidi kao buduće street art umjetnike.

“Ovo je već treća radionica, imamo jako zainteresovanu grupu polaznika koju vidimo kao buduće street art umjetnike s kojima ćemo, naravno, nastaviti razvijati saradnju. Svi ovi mladi ljudi, takođe, će imati priliku uključiti se i u sam Festival, a na njemu će biti organizovana i izložba koja će pokazati produkt cijele ove akademije. Za dvije sedmice imaćemo finalnu edukaciju i onda ćemo vidjeti ko se zaista profilirao, najviše napredovao, kakve još mogućnosti imamo za dalju saradnju i slično. Ovo je za nas nova umjetnička avantura i jako smo sretni što to sve tako napreduje i što se stvara nova energija i atmosfera i u Udruženju, a i pri samom Street Arts Festivalu”, kazala je Đapić.

Dodala je kako je street art umjetnost u Mostaru generalno promijenila dinamiku na ulicama grada.

“Donijela je neku novu atmosferu u samu vizuru grada i sve to što mi radimo postalo je i turistička atrakcija. S obzirom da u Mostaru postoji jaka platforma, smatramo da bi bilo lijepo da ima još više mladih umjetnika koji se bave street artom i upravo zbog toga radimo ovakve edukacije, sa željom i voljom da mlade ljude unaprijedimo u tom smjeru urbane kulture i da se narednih godina možemo pohvaliti s još više mladih uličnih umjetnika koji svoj talenat mogu pokazati i u Mostaru, a i po drugim festivalima u regiji i svijetu”, navela je Đapić.

Predavač na spomenutoj akademiji Nikola Mihajlović istakao je kako je mostarski Street Arts Festival jedan od najznačajnijih festivala te vrste u regiji.

“Festival sa sobom nosi ogroman potencijal i mislim da je to sredstvo povezivanja ljudi, predstavljanja određenih kulturoloških pojava, te prezentiranje umjetnosti na najbolji mogući način. Festival kao takav može doprinijeti samom gradu, svim stanovnicima Mostara, a i šire, pogotovo iz razloga što dovodi ljude iz inostranstva. Street Arts Festival ima veliki značaj za Mostar i na turističkom nivou, jer ta vrsta umjetnosti sve više postaje, odnosno već je jako popularna turistička atrakcija i mislim da Mostar polako dobija epitet grada urbane kulture. Značaj festivala je nemjerljiv i mislim da je mladim ljudima, prije svega djeci, jako važan i za budućnost predstavlja dobro ulaganje”, kazao je Mihajlović.

Direktorica Telemach Fondacije Maja Tursunović kazala je kako s udruženjem “Rezon” uspješno surađuju već drugu godinu za redom.

“Trudimo se na razne načine mladim ljudima u BiH pružiti priliku da razvijaju svoje vještine. Telemach Fondacija kroz svoje programe primarno je fokusirana na podršku mladima u formalnom i neformalnom obrazovanju, a to je uglavnom pružanje podrške u razvoju vještina koje se vežu za tehničke nauke. Ovo što radimo u saradnji s udruženjem Rezon pokazuje do koje mjere ta podrška može biti proširena i da, evo i kroz savremenu umjetnost, odnosno street art pružimo priliku mladima da prošire svoje vidike, steknu nove vještine i postanu konkurentniji na tržištu rada bez obzira idu li u pravcu umjetnosti ili STEM-a”, kazala je Tursunović.

Ovogodišnji, 12. po redu Street Arts Festival u Mostaru održaće se od 26. avgusta do 3. septembra, a ugostiće renomirane umjetnike iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Njemačke, Španije, Poljske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja svijeta i regije.

(Fena)