Predstavljena knjiga “Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave” dr. Drage Martinovića

U hotelu „Park“ u Širokom Brijegu sinoć je predstavljena knjiga „Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave“ autora dr. sc. Drage Martinovića.

Nakon prikazivanja videa o knjizi „Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave“, autor knjige dr. sc. Drago Martinović je zahvalio na dolasku svima koji su izdvojili svoje vrijeme da bi nazočili predstavljanju knjige.

„Nešto manje od 20 godina bavim se odnosima s javnošću i lokalnom samoupravom, medijima, komunikacijama. Na Sveučilištu u Mostaru, 2006. godine, upisujem poslijediplomski studij, te u međuvremenu počinjem i praktično raditi tada kao savjetnik načelnika opštine za odnose s javnošću, što je dodatno povećalo moj interes za odnose s javnošću, dalo mi dodatni podsticaj za izučavanje odnosa s javnošću i na znanstvenoj razini, sve do najvišeg akademskog stupnja obrazovanja“, kazao je Martinović.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega čestitao je autoru na knjizi koja će, kako je rekao, naći svoju primjenu u opštinama i gradovima, te pohvalio rad autora knjige u vrijeme kada mu je bio savjetnik za odnose s javnošću.

Prof. dr. sc. Božo Skoko sa Fakulteta političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu koji je i jedan od recezenata knjige, istaknuo je da je posebna vrijednost knjige da daje koristan teorijski pregled i istovremeno praktični uvid.

„Knjiga je izuzetno korisna, informativna i sadržajna, pisana razumljivim i jasnim stilom, pa će zasigurno pronaći svoju publiku, ne samo među studentima i onima koji se bave odnosima s javnošću u lokalnoj samoupravi, već i među političarima općenito, kako bi postali svjesniji moći komuniciranja, kao i široj javnosti, koja je sve svjesnija svoje moći uticanja na političke odluke i oblikovanje svoje budućnosti“, rekao je prof. Skoko.

Prof. dr. sc. Ilija Musa sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru je istaknuo da će knjiga biti od koristi kako studentima tako i praktičarima za odnose s javnošću.

Dr. sc. Đorđe Obradović, doc., sa Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku jedan od recezenata knjige je na poseban i na sebi svojstven način predstavio knjigu, istakavši da posebnu vrijednost knjizi daje „Pjesma jednom Brijegu“ Antuna Branka Šimića u 10. poglavlju knjige, u kojoj autor opisuje imidž Grada Širokog Brijega.

Miroslav Landeka savjetnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Grada Mostara je, između ostalog, rekao da knjiga spaja odnose s javnošću u BiH i Hrvatskoj.

„Ova knjiga će biti odličan kompas, orijentir, povoljan vjetar za plovidbu nemirnim morem za svakog službenika odnosa s javnošću u lokalnoj samoupravi u Bosni i Hercegovini, jer ovde su odnosi s javnošću, usuđujem se reći iz svoje dugogodišnje prakse, bar za trećinu komplikovaniji nego igdje na svijetu“, kazao je Landeka.

Organizacija predstavljanja knjige bila je na vrhunskom nivou s eminentnim imenima iz područja odnosa s javnošću znanstvenicima i praktičarima, ali i s odličnom posjećenošću.

U programu predstavljanja knjige, osim autora i predstavljača, učestvovali su voditelj programa Marinko Karačić. novinar i voditelj Radio staniceŠiroki Brijeg, moderatorica programa Ana Marija Dedić, glavna urednica Radija Mostarska panorama, a u muzičkom dijelu programa nastupili su Jelena i Marija Sesar.

Knjiga “Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave” napisana je na 264 stranice i kroz 10 poglavlja obrađuje teme definisanja odnosa s javnošću i lokalne samouprave, kriznu komunikaciju u jedinicama lokalne samouprave, online medije, internu komunikaciju, strateško komuniciranje, odnose s medijima, medije i participativnu demokraciju u jedinicama lokalne samouprave i imidž grada.

Izdavači knjige Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave su: Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Hrvatsko udruženje za odnose s javnošću. Recezenti knjige su: prof. dr. sc. Najil Kurtić, prof. dr. sc. Božo Skoko, prof. dr. sc. Vedada Baraković i dr. sc. Đorđe Obradović, docent.

Dr. sc.  Drago Martinović naučni suradnik i docent, zaposlenik je javne uprave. Od 2008. do 2016. godine u jedinici lokalne samouprave na mjestu savjetnika za odnose s javnošću, a od 2016. do danas u kantonalnoj upravi na mjestu rukovodioca.  Prije 2008. godine, zaposlenik u realnom sektoru. Aktivni sudionik Domovinskog rata. Autor tri knjige i većeg broja naučnih i stručnih radova i članaka iz područja odnosa s javnošću, novinarstva, online medija i lokalne samouprave, odnosno javne uprave, te učesnik brojnih naučnih i stručnih skupova u zemlji i inostranstvu. Oženjen  je i otac troje djece.

(NovaSloboda.ba)