U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini umjereno oblačno

Jutros je sunčanije u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan Sedlo 14, Livno, Sarajevo i Široki Brijeg 16, Trebinje 17, Bihać, Doboj, Sanski Most i Zenica 18, Banja Luka i Tuzla 19, Bijeljina, Mostar i Neum 20 stepeni..

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini uglavnom malo do umjereno naoblačenje. Rijetki lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i istočnim područjima Bosne, a u drugom dijelu dana i u Hercegovini.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 23 i 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Prolazak fronta iznad naše zemlje i promjenljive vremenske prilike, uz povremene pljuskove, pretežno će djelovati na lošije raspoloženje kod većine populacije.

Sa osvježenjem u vidu nižih temperatura, osjećaj sparine neće biti suviše izražen.

U Krajini i na jugozapadu stabilnije i ugodnije većim dijelom dana.

Sa poslijepodnevnim i noćnim satima, opšta slika dodatno će se poboljšati, stoga bi i hronični bolesnici trebali osjetiti olakšanje.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom ili mjestimično vlažnom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po suhom ili mjestimično vlažnom kolovozu, uz slabiju frekvenciju vozila. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Prije polaska na put provjerite ispravnost vašeg vozila, da li posjedujete svu potrebnu dokumentaciju za vas i vaše vozilo i na vrijeme se informišite o stanju na putevima i graničnim prelazima.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), svakim danom (osim nedelje) u vremenu od 06 do 15 sati, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava kroz naselje Lužani. Od 15 sati do 6 sati ujutro saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta (u funkciji je jedna traka na mostu).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Srbljani-Bosanska Krupa, Lašva-Kaonik, Travnik-Vitez, Šićki Brod-Lukavac, Bijeljina-Šepak, Čitluk-Ljubuški, Bihać-Kamenica, Livno-Šuica i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima: Velika Kladuša, Izačić i Bosanska Gradiška  pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz zadržavanja do 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)