Samit Mercosura počinje u ponedeljak dok trgovinski sporazum sa EU visi o koncu

Južnoamerički trgovinski blok Mercosur otvara dvodnevni samit u ponedeljak sa sporazumom s Evropskom unijom na dnevnom redu, ali malo njih očekuje da će lideri postići konsenzus o tome kako ispuniti zahtjeve EU o zaštiti okoline, javlja AFP.

EU i zemlje Mercosura – Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj – pokušavaju da finaliziraju trgovinski sporazum nakon postizanja načelnog sporazuma 2019. godine, nakon dvije decenije pregovora.

Ali, ratifikacija od strane 27 članica EU je zastala, posebno zbog zabrinutosti Evrope u vezi zaštite životne sredine zemalja Mercosura – posebno u amazonskoj prašumi.

EU je predložila “sporedno slovo” sporazuma, s dodatnim ekološkim garancijama, uznemiravajući južnoameričke lidere i usporavajući napredak ka postizanju konačnog sporazuma.

Brisel želi da svaki dogovor sa zemljama Mercosura uključuje poštivanje različitih obaveza preuzetih u sklopu Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, koji su trenutno dobrovoljni.

Samit Mercosura, koji će se održati u Puerto Iguazuu u Argentini, okupiće argentinskog predsjednika Alberta Fernandeza i predsjednike Urugvaja, Paragvaja i Brazila: Luisa Lacallea Poua, Maria Abdoa Beniteza i Luiza Inasija Lulu da Silvu, koji će preuzeti funkciju predsjedavanja blokom do kraja godine.

(Fena)