Umjereno do pretežno oblačno i nestabilno

Jutros je sunčanije u Hercegovini, istoku, sjeveroistoku i dijelu centralne Bosne. U ostalim područjima Bosne je pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima ima i magle. Na području Krajine lokalno je palo malo kiše.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Drvar, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 16, Bugojno i Sokolac 17, Bihać, Livno, Sarajevo i Srebrenica 18, Sanski Most 19, Gradačac, Prijedor, Zenica i Zvornik 20, Banja Luka, Doboj, Trebinje i Tuzla 21,; Stolac 22, Bijeljina, Mostar i Neum 23 stepena..

Danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Najviše sunčanog vremena i bez padavina na jugu.

Vjetar slab, u Bosni većinom sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne vjetar južnog smjera. Uz grmljavinske oblake su mogući jaki udari vjetra.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike u Bosni i dijelu Hercegovine djelimično će se pogoršati pod uticajem nestabilnog vremena.

Hronični bolesnici i meteoropate mogli bi povremeno imati nešto jače tegobe, izraženije u drugom dijelu dana.

Moguće su i reakcije na promjenu u vidu glavobolje, lošijeg raspoloženja, malaksalosti.

Preporučuje se prikladno oblačenje, kako bi se po potrebi raskomotili.

Opšta slika će biti povoljnija na jugu zemlje.

—–

BIHAMK

Vožnju prilagoditi uslovima na putu

Promet vozila pojačan je na gradskim saobraćajnicama, kao i na prilazima gradovima. S obzirom da meteorolozi i za danas najavljuju padavine, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Molimo vozače da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog ispitivanja nosivosti visećeg mosta u Ostrošcu (R-437 Ostrožac-Fojnica), danas od 10 do 17 sati obustavlja se saobraćaj.

Na magistralnom putu Jablanica-Prozor, dionici Gračanica-Lug, zbog obavljanja policijskog uviđaja (zapaljenje teretnog vozila), saobraća se usporeno.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), svakog dana (osim nedjelje) od 06 do 15 sati, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava kroz naselje Lužani. Od 15 sati do 6 sati ujutro saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Srbljani-Bosanska Krupa, Lašva-Kaonik, Travnik-Vitez, Šićki Brod-Lukavac, Bijeljina-Šepak, Čitluk-Ljubuški, Bihać-Kamenica, Livno-Šuica i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Napominjemo da od jučer (3. jula) preko graničnog prelaza Hadžin Potok-Bogovolja, više nije dozvoljen međunarodni promet putnika, već samo pogranični promet.

Jučer su, za međunarodni promet putnika, otvoreni pogranični granični prelazi: Duži-Imotica, Čitluk-Jovića Most, Drinovci-Sebišna i Drinovačko Brdo-Slivno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)