Nevidljive sportistkinje: One su odlučile da budu najbolje!

Inicijativa građanki i građana Mostara organizovala je panel diskusiju pod nazivom „Nevidljive sportistkinje“, koja je održana na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Panelistice su bile uspješne sportistkinje i trenerice: Doc.dr.sci Sanja Bajgorić i Mr. Alena Ćemalović.

Na panelu su govorile o svom životnom put, iskušenjima, ali i akademskoj ulozi. Kroz razgovor, istakle su kako žive sport i kako je sport način života.

Žene pomjeraju granice lokalno i globalno. Alena i Sanja su primjer žena koje razbijaju mnoge predrasude po pitanju učešća žena u sportovima koje društvo doživljava muškim.

Iako sportistkinje postižu zapažene rezultate, njihov uspjeh se ne mjeri kao i uspjeh muškaraca u identičnim sportovima.

Na panelu su još učestvovale Mumbera Berberović, nekadašnja košarkašica ženskog košarkaški klub „Student“ i  Ena Dizdarević,  svjetska i evropska prvakinja u karateu.

Ispred Inicijative građanki/na Mostara su se obratile Ifeta Ćesir Škoro, direktorica i Alma Pelo Zagorčić  koja je predstavila sportistkinje iz prošlosti Mostara. Moderatorica panel diskusije bila je van. prof. dr. Samra Međedović.

Projekat finansira organizacija „Kvinna till Kvinna“.

(NovaSloboda.ba)