Prekinuta vanredna sjednica Predstavničkog doma, odmah potom otvorena redovna

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je na prijedlog predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić.

Ona je prekid predložila nakon pauze jer se, po njenim riječima, nisu stekli uslovi za utvrđivanje dnevnog reda ove sjednice, budući da nije dostavljen materijal od parlamentarnog radnog tijela, Komisije za izbor imenovanja.

Tokom poslaničke rasprave o predloženom prekidu, Mahir Mešalić rekao je da se rukovodstvo Doma ponijelo neodgovorno, jer su potrošena četiri sata od početka ove sjednice u uzaludnom nastojanju da Marin Vukoja bude danas imenovan iz Federacije BiH za člana Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Naime, u  pauzi zasjedanja su se sastali članovi Komisije za izbor i imenovanja, ali je njihovo zasjedanje prekinuto zbog nedostatka kvoruma, a očekivalo se da će ova komisija predložiti na sjednici Doma kandidata za Ustavni sud BiH, kao i Arnela Isaka za podpredsjedavajućeg Predstavničkog doma umjesto Edine Gabele.

Vanredna sjednica Doma biće održana kad se za to steknu uslovi, konstatovala je  predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić nakon prekida, te odmah potom otvorila redovnu sjednicu Doma u čijem je najavljenom dnevnom redu i set energetskih zakona Federacije BiH.

Za prekid vanrednog zasjedanja glasao je 51 poslanikk, 28 je bilo protiv, dok je jedan član Doma bio uzdržan.

(Fena)