Danas se navršava 14 godina od smrti Tonija Pehara

Danas se navršava četrnaest godina kako je sa životne i teatarske scene na besmrtnu scenu vječnosti otišao prvak mostarskog glumišta, ali prije svega naš prijatelj, drug, učitelj, naš Toni. Ni danas, kao i prije četrnaest godina ne pronalazimo riječi kojima možemo iskazati naše emocije i prazninu koja je nastala njegovim odlaskom. Praznina i danas jednako boli i jednako zjapi nepopunjena. Jer, jedan je Toni Pehar, saopšteno je iz Mostarskog teatra mladih.

U znak sjećanja na prijatelja i kolegu, večeras, 8. jula 2023. godine sa početkom u 20 sati, na Memorijalnoj sceni 2532, biće izvedena predstava “Presuda: Tiha likvidacija”, koja u jednoj svojoj priči govori i o Tonijevoj vezi sa eMTeeM-om. Biće to njeno 262. izvođenje.

Ante Toni Pehar rođen je 20. avgusta 1952. godine u Mostaru, gdje je i umro 8. jula 2009. godine nakon borbe s teškom bolešću.

Završio je Dramski studio pri Narodnom pozorištu u Mostaru i bio je član Pozorišta od 1972. do 1993. godine, kada postaje jedan od osnivača mostarskog Ratnog kazališta.

Od 1994. godine, kada se u Mostaru osniva Hrvatsko narodno kazalište, Toni Pehar postaje njegov član.

Posljednjih godina života imao je intenzivnu saradnju sa Mostarskim teatrom mladih, gdje je ostvario više zapaženih uloga.

Ostvario je više od 120 pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, za koje je dobio brojna priznanja.

Stvaralački zanos koji ga je vodio ostavio je duboki trag i nadahnuće je za mlade umjetnike, a nakon njegovog preranog odlaska ostala je velika praznina na bh. pozorišnoj sceni.

(NovaSloboda.ba)