Mijatović: Krajnje je vrijeme da se 11. juli prizna kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Genocid u Srebrenici, u kome je brutalno ubijeno 8.372 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka, ostaje mračno poglavlje evropske kolektivne historije. Da je u Srebrenici počinjen genocid nije stvar mišljenja, već je istorijska činjenica, koju su pravno utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i domaći sudovi –, poručila je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

“Nažalost, mnogi ljudi nisu svjesni genocida, a neki ga i negiraju. Ovo je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja pravdi i miru u regiji”, rekla je Mijatović u video poruci povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Poručila je kako ova kultura poricanja genocida mora biti iskorijenjena.

“Politički čelnici u regiji snose primarnu odgovornost za zaustavljanje trenutne silazne spirale poricanja, tako što će promicati kulturu istine, empatiju prema žrtvama i pomirenje”, kazala je Dunja Mijatović.

Komesarka Vijeća Evrope je kazala da edukacija o genocidu i očuvanje sjećanja na žrtve također je od ključne važnosti.

“Majke Srebrenice već 28 godina neumorno čuvaju sjećanje i traže pravdu. Tokom njihove posjete Vijeću Evrope 2019. godine pozvale su Vijeće Evrope i Ujedinjene narode da uspostave službeni Međunarodni dan sjećanja 11. jula “, navodi Mijatović.

Izrazila je podršku Majkama Srebrenice, te odala priznanje njihovim neumornim naporima da sjeme mržnje zamijene sjemenom pravde.

“U svjetlu široko rasprostranjenog poricanja genocida u Srebrenici, krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica prestane gledati u drugu stranu. Uspostavom Dana sjećanja pokazalo bi se da međunarodna zajednica stoji na strani istine i solidarnosti s preživjelima i porodicama žrtava”, navodi se u poruci.

Naglašava da je to minimum što možemo i trebamo učiniti kako bismo poštovali dostojanstvo žrtava i preživjelih i spriječili njihov zaborav.

“Danas i sutra, mi koji nismo bili tamo, potpuno smo solidarni s preživjelima i njihovim obiteljima. Posvetimo se zajedno trajnom upisivanju genocida u Srebrenici i Potočarima u anale čovječanstva, naravno radi sjećanja, ali i, što je jednako važno, kao opomena”, riječi su Menachema Rosensafta prošle godine u Potočarima.

Krajnje je vrijeme da se 11. juli prizna kao službeni Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

(Fena)