Sunčano s temperaturom do 35 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Bugojno 14, Ivan Sedlo 15, Sarajevo i Široki Brijeg 16, Drvar 17, Doboj, Livno, Tuzla i Zenica 18, Banja Luka, Bihać i Sanski Most 19, Bijeljina 20, Gradačac i Trebinje 22, Stolac 23, Mostar i Neum 25 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 29 i 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Prije podne će biti ugodnije, stoga je preporučljivo planirane aktivnosti provoditi u ovom periodu.

U poslijepodnevnim satima, usljed izraženijeg porasta temperatura i sparnog vremena, hronični bolesnici bi trebali izbjegavati duži boravak na suncu i otvorenom, te se ne izlagati jačim fizičkim naporima.

Moguće su umjerene meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti, izraženije u drugom dijelu dana.

Preporučuje se laganija odjeća.

—–

BIHAMK

Vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na putevima u zemlji

Povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identifikovanih žrtava srebreničke tragedije, danas je zabranjen saobraćaj teretnih vozila preko 3,5 tone ukupne mase na putnim pravcima Luke-Vlasenica-Konjević Polje i Konjević Polje-Bratunac.

Sutra (11.07.2023.godine) zabranjuje se saobraćaj teretnih vozila preko 3,5 tone na svim putevima koji iz smjera Sarajeva, Tuzle i Zvornika vode prema Srebrenici.

Danas i sutra zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Također, ova zabrana bit će na snazi i na putnim pravcima: Drinjača-Konjević Polje-Milići, Vlasenica-Luke, Konjević Polje-Bratunac, Drinjača-Bratunac-Srebrenica i Srebrenica-Zeleni Jadar.

Jutros oko 08 sati iz Sarajeva kreće treća etapa biciklističkog memorijalnog maratona „Bihać-Srebrenica 2023“, i Supermaratona „Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi“. Planirana ruta za danas je preko Olova, Kladnja, Vlasenice i Milića do Potočara, gdje bi trebali stići oko 19:30 sati. Molimo sve vozače da u trenutku prolaska biciklista i ultramaratonaca voze oprezno i sporije.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj) saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Travnik-Vitez, Bijeljina-Šepak, Čitluk-Ljubuški, Bihać-Kamenica, Livno-Šuica i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća čekanja.

Vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na putevima u Bosni i Hercegovini. Molimo vozače da na put kreću odmorni, da tokom putovanja prave češće pauze, da drže odstojanje između vozila i izbjegavaju rizična preticanja. Na vrijeme se informišite o trenutnom stanju na putevima i graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)