Pamplona ponovo

Pregaženi bikovima: Trkači festivala u Pamploni zgnječeni pod kopitima životinja i bacani u vazduh, tokom prva trke sa bikovima ove sezone.

Šest bikova vođenih od šest pitomih volova jurišali su duž gradskih ulica, prije nego što su stigli do arene za bikove

Prvog dana vidjeli su se bikovi kako skaču u gomilu ljudi, kao i hiljade obučenih u bijelo, koji su bježali, spašavajući svoje živote.

Hiljade posjetilaca željnih uzbuđenja učestvovalo je u prvom trčanju bikova na festivalu San Fermín u gradu Pamploni na sjeveru Španije. Festivalski trkači su bacani u vazduh i gaženi po kaldrmisanim ulicama grada dok su trčali u borbi za život, a bikovi su skakali u gomilu gledalaca.

U trci, šest bikova vođenih od šest pitomih volova, jurili su rutom kroz ulice Pamplone oko dva minuta i 30 sekundi, prije nego što su stigli do arene za bikove. Stručni trkači bikova, uglavnom lokalni stanovnici, pokušavali su sprintati punom parom samo ispred bikovih rogova, prije nego što se odlijepe u posljednjoj sekundi. Neiskusni, grupa koja uključuje većinu stranaca, rade dovoljno dobro da se sklone s puta, često završavajući u gomili trkača. Šest osoba je povrijeđeno u prvoj trci, od kojih niko nije teže, rekli su medicinari. Trka prvog dana, bila je prva od osam planiranih.

Ostatak dana obično uključuje masovne sesije pića, jela i prisustvovanja kulturnim događajima.

Bikove koji trče svakog jutra, popodne ubijaju profesionalni borci sa bikovima. Festival, koji privlači stotine hiljada turista, proslavila je novela  Ernesta Hemingveja iz 1926. godine “The Sun Also Rises”, “A sunce izlazi”.

Ove godine se navršava 100 godina od Hemingwayeve prve posjete festivalu.

(express)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)