Priština: Zbog tučnjave prekinuta sjednica Skupštine Kosova

Sjednica kosovske Skupštine prekinuta je nakon što su zastupnici Demokratske partije Kosova fizički napali kosovskog premijera Albina Kurtija dok je podnosio izvještaj o stanju na sjeveru Kosova.  

Nezadovoljstvo kosovskih opozicionih stranka kulminiralo je u ovoj sedmici nakon što su objavljeni snimci u kojima voditeljica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila potvrdila razgovor s podpredsjednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

Kosovske vlasti tragaju za Radoičićem zbog sumnje da je umiješan u zastrašivanje svjedoka u sudskom procesu pod nazivom “Brezovica”, a takođe se nalazi i na američkoj crnoj listi zbog umiješanosti u međunarodni organizovani kriminal.

Iz Demokratske partije Kosova saopštili su kako je današnji incident izazvao zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi, koji je bocom udario zamjenika Mergima Lushtakua.

“Danas je u Skupštini Kosova zamjenik premijera Besnik Bislimi umjesto osjećaja srama i odgovornosti za prisluškivanje, izazvao opoziciju uklanjanjem fotografije koju su postavili na govornicu”, stoji u saopštenju te stranke, te se dodaje kako bi Vlada koja sarađuje sa srpskim kriminalcima, a na štetu interesa građana Kosova, trebala otići, prenose prištinski mediji.  

Predstavnici opozicionih kosovskih stranka mjesecima su nezadovoljni politikom kosovske Vlade na čelu s premijerom Kurtijem, a posebno koracima koje preduzima kako bi riješila krizu na sjeveru zemlje, te insistiraju na smjeni aktuelne vlade i raspisivanju izbora.

(Fena)