Iz svijeta: Slike sedmice

Nepal – Zabava u blatu

Boja njihovih šarenih haljina jedva se može razaznati. Dvije žene su potpuno prekrivene sivim blatom – i odlično se zabavljaju! U Tokhi na periferiji Katmandua, slave Nacionalni Paddy dan, koji označava početak uzgoja pirinča.

Širom zemlje, farmeri se okupljaju i održavaju šarene parade u selima prije nego što uđu u polja pirinča. Tamo ljudi sade pirinač i plešu. Održavaju se i takmičenja u potezanju konopca i hrvanju.

Ovo je često blatna prilika, koja će, nadamo se, uroditi plodom: a kaže se, da donosi sreću za dobru sezonu žetve.

Mongolija  – Diplomatija pod šatorom

Njemačka voli da dočekuje goste u dvorcima, Britanci u kraljevskim palatama.

U Mongoliji je jurta, šator nomada, taj koji predstavlja okvir za državne razgovore.

Annalena Baerbock je prošle sedmice posjetila tu azijsku zemlju kako bi razgovarala sa svojim kolegama o feminističkoj vanjskoj politici, a sastala se i s predsjednikom Khurelsukhom (desno).

Mongolija je model zemlje za feminističku politiku; postotak žena u parlamentu nedavno je postavljen na najmanje 30 posto. Država je moderna i u drugim aspektima. Jurta više nije na otvorenom, već je zaštićena u predsjedničkoj palati.

Velika Britanija – Precizno slijetanje

Evo još jednom dokaza da su psihodelična putovanja moguća i bez supstanci koje mijenjaju um.

Kratka šetnja kroz jednu od instalacija umjetnice Yayoi Kusama dovoljna je da se bukvalno izgubite. Imerzivnom izložbom „You, Me and the Ballons“, “Ti, ja i baloni” Međunarodni festival u Mančesteru odaje počast napuhanoim radovima 94. godišnje japanske umjetnice, koja je jedna od najznačajnijih poslijeratnih umjetnica u svojoj zemlji i koja ju je otvorila. sopstveni muzej u Tokiju 2017. godine.

Osim šarenih ulaznih prostora, posjetioce očekuju lutke, skulpture i pejzaži visoki i do deset metara.

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)