U Bosni oblačno, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno. U Hercegovini je pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Livno i Široki Brijeg 18, Banja Luka, Doboj, Gradačac, Ivan Sedlo i Sanski Most 19, Bihać, Bijeljina, Drvar i Tuzla 20, Bugojno i Sarajevo 21, Trebinje i Zenica 23, Stolac 24, Mostar 26, Neum 27 stepeni.

Danas u Bosni prolazno više oblačnosti prije podne. Sunčanije u drugom dijelu dana. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Dugotrajni period natprosječnih temperatura zraka nepovoljno djeluje na osjetljiviji dio populacije, hronične bolesnike, trudnice, starije osobe i djecu.

Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, iscrpljenosti, u noći problemi sa snom.

Neophodno je maksimalno se prilagoditi aktuelnim vremenskim prilikama, redukovati boravke na otvorenom i duže izlaganje suncu, pridržavati se uputstava nadležnih službi.

Planirane aktivnosti trebali bi provoditi u jutarnjim satima, obzirom da će temperature zraka i UV indeks vrlo brzo dostići visoke vrijednosti.

—–

BIHAMK

Savjetuje se oprezna vožnja i izbjegavanje rizičnih preticanja

Zbog visokih dnevnih temperatura molimo vozače da na putovanja kreću u ranim jutarnjim ili večernjim satima, te da tokom dužih putovanja prave češće pauze. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev. Zbog izvođenja sanacionih radova na petlji Jošanica, za večeras je u terminu od 20 sati do 06 sati ujutro najavljena obustava saobraćaja (samo krakovi petlje).

Zbog radova na dionici magistralnog puta Bihać-Kamenica (skretanje za poslovnu zonu) saobraćaj se obustavlja od 07 do 17 sati. Alternativni pravac je: Bihać-Vrkašić-Kamenica-Izačić.

Počeli su radovi na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-17 (ulaz u Hadžiće), tako da se na ovom dijelu puta saobraća usporeno.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj) saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta, jednom trakom.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Kiseljak-Busovača, Ripač-Dubovsko, Čitluk-Ljubuški, Bijeljina-Rača, Livno-Šuica, Livno-Renjići, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz zadržavanja od 10 do 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)