Šumski požari u Kanadi odnijeli prvu žrtvu

Žena vatrogasac u zapadnoj Kanadi poginula je boreći se s jednim od razornih šumskih požara koji sedmicama pustoše zemlju, objavio je vatrogasni sindikat u petak.

Nesreća predstavlja prvi smrtni slučaj na terenu od početka sezone požara, u kojoj trenutno gori više od 900 požara, uključujući 570 van kontrole.

Sindikat generalnih radnika Britanske Kolumbije saopštio je da je žena preminula izvan grada Revelstokea u Britanskoj Kolumbiji.

“Teška srca naš sindikat tuguje za gubitkom jedne iz naše porodice BCGEU”, navodi se u saopćenju.

Britanska Kolumbija nedavno je naredila nove evakuacije zbog požara i zatražila pomoć još 1.000 međunarodnih vatrogasaca.

“U Kanadi i širom svijeta trenutno je veoma, veoma izazovno osigurati dodatne kapacitete za gašenje požara”, kazao je portparol vatrogasne službe Britanske Kolumbije Cliff Chapman u četvrtak.

“Ovo je veoma opasan posao. S uslovima u kojima se nalazimo, to sve se čini mnogo opasnijim za naše osoblje koje radi 14, 16, 20 sati”, nastavio je.

S devet miliona hektara već zahvaćenih vatrom – 11 puta više od prosjeka u posljednjoj deceniji – premašen je godišnji rekord postavljen 1989. godine.

U isto vrijeme, gore obe strane zemlje, što je neuobičajeno za Kanadu.

Pogođene su i neke pokrajine koje nisu navikle na požare, uključujući i sjeverni Kvebek, gdje je izgorilo više od milion hektara.

Kanada, koja se zbog svoje geografske pozicije zagrijava brže od ostatka planete, suočava se s ekstremnim vremenskim pojavama, čiji su intenzitet i učestalost povećani klimatskim promjenama.

Dim od požara zagadio je vazduh u Kanadi i susjednim Sjedinjenim Američkim Državama, pogađajući više od 100 miliona ljudi, povremeno ometajući letove i prisiljavajući otkazivanje dešavanja na otvorenom, prenosi AFP.

(Fena)