Građani poručili poslanicima NS RS: Nemojte podići ruku za ovakav sraman zakon

Nemojte podići ruku za ovakav sraman zakon, poručili su poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske učesnici okupljanja na Trgu krajine u Banjoj Luci, nakon čega su se u mirnoj šetnji uputili ka Narodnoj skupštini, koja će danas razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizuje kleveta.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je u obraćanju okupljenim građanima kazao da je ovo pitanje slobode svakog pojedinca u Republici Srpskoj.

“Ako ovo prođe na glasanju u četvrtak, šta možemo očekivati sljedeći put? Da nam oduzmu slobodu kretanja, da nam oduzmu pravo na liječenje, ili bilo koje drugo ustavom zagarantovano pravo i slobodu. Zato moramo danas jasno i glasno poručiti narodnim poslanicima ‘nemojte podići ruku za ovakav sraman zakon'”, istaknuo je Vukelić.

Kaže da ovaj zakon neće donijeti Narodna skupština, već svaki narodni poslanik u većini, imenom i prezimenom, koji podigne ruku i pritisne „da“.

“Zato je svako od vas pojedinačno odgovoran, a ne kao kolektivno tijelo”, poručio je Vukelić poslanicima.

Po njegovim riječima, namjerno iskrivljuju činjenice kada kažu „ovakav zakon postoji u EU“.

“Da, postoji u nekim zemljama, ali u tim zemljama pravosuđe nije pod političkom kontrolom, u tim zemljama novinari ne idu u zatvor.  Kad kažu smanjili smo novčane kazne i izbacili smo uvredu. Da, tačno, ali nije suština u novčanim kaznama. Suština je u krivičnom progonu. On može trajati u ovoj zemlji i do pet godina”, naglasio je Vukelić.

Kaže da ovo nije borba za klevetu, „pravi novinari se bore protiv klevete“.  

“Kleveta je već sankcionisana postojećim zakonom protiv klevete koji postoji u građanskoj parnici. Oni koji žele da nam podmetnu da se mi borimo za dezinformacije, laži i klevetu. Ne, mi se borimo protiv ovakvog načina koji oni žele postaviti da nas krivično progone, oduzimaju pasoš i sprečavaju kretanje ukoliko se protiv vas pokrene krivični postupak”, naveo je Vukelić.   

Za istinu bez okova, javni interes iznad svega. Sloboda govora nije zločin, mišljenje nije zločin – istaknuo je na kraju Vukelić.

Sjednica Narodna skupština RS na kojoj bi trebao biti razmatran  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS zakazana je za 10 sati.

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

(Fena)