Milatović: Nova vlada u Crnoj Gori biće formirana u idućih nekoliko sedmica

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović smatra da je njegova pobjeda nad Milom Đukanovićem na izborima ove godine pokazala da većina građana Crne Gore želi da ta zemlja bude dio Evropske unije, te da je mlada generacija političara u toj zemlji, koja nije korumpirana spremna na reforme.   

“Sljedeće sedmice biće održana prva sjednica parlamenta. Zalagaćemo se za stabilnu, evropsku vladu. Jedan od njenih prvih zadataka biće obnova rada Odbora za stabilizaciju”, kazao je Milatović na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, te dodao kako vjeruje da će na crnogorskoj političkoj sceni dominirati proevropske snage.

Prema njegovom riječima, novi saziv parlamenta u Crnoj Gori vjerovatno će biti formiran iduće sedmicd, a nova vlada u idućih nekoliko sedmica.

On je naveo da je crnogorska ekonomija prije 2020. godine podsjećala na ekonomiju srednje Azije, jer je veliki dio investicija dolazio iz kineskih, ruskih i zaljevskih izvora.

“Odmakli smo se od ruskih i kineskih izvora, ali to nije sve, jer ako želimo biti dio EU, moramo imati ekonomiju koja je u skladu s evropskim pravilima”, kazao je Milatović.

Milatović je kazao da je nakon ruske agresije na Ukrajinu u Bruxellesu stvoren ambijent da se politika proširenja pokrene i da se daju rezultati.

Obrazlažući zašto misli da je Crna Gora na izborima 2020. godine postala demokracija, on je rekao kako su od Berlinskog kongresa Crnom Gorom vladalo četiri režima, te da je tek na izborima prije tri godine došlo do stvaranja kompetitivne demokracije.

Odgovarajući na upit evropskih poslanika o odnosima sa službenim Beogradom, Milatović je ocijenio da je Srbija ključni ekonomski partner za Crnu Goru.

“Naravno da je racionalno imati normalan politički odnos sa svojim najvećim ekonomskim partnerom”, kazao Milatović.

Milatović j,e takođe, istakao da je za Crnu Goru prioritet Berlinski proces, a da je Otvoreni Balkan poslužio za oživljavanje Berlinskog procesa koji je u jednom trenutku bio u zastoju odlaskom njemačke kancelarske Angele Merkel, i to je prema njemu “jedina dobra stvar” koju je uradio.

(Fena)