Ispitan dječak koji je u školi u Beogradu počinio masovno ubistvo

U sklopu istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv Vladimira K. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv opšte bezbjednosti, u utorak je ispitan njegov sin, koji je 3. maja pucajući iz pištolja u OŠ “Vladimir Ribnikar”, koju, inače pohađa, ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika osiguranja i devetoro učenika, a teško ranio petoro učenika i nastavnicu škole.

Kako je saopšteno iz tužilaštva, sin osumnjičenog, koji u vrijeme spomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svjedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke.

On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na posmatranju i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U Tužilađtvu su se nalazili postupajući javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, punomoćnici oštećenih i branilac okrivljenog Vladimira K.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca, saopštili su iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

To tužilaštvo vodi istragu protiv Vladimira K. zbog sumnje da je u prethodnom priodu obučavao svog 13. godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za sigurno smještanje oružja i municije, jer nije osigurao uslove za siguran smještaj i čuvanje oružja i municije, tako da ono ne može doći u posjed neovlaštenih osoba, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima, koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja, 3. maja 2023. godine njegov sin uspio doći u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K.  posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno osiguranom  metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

 K. K. je oružje i municiju ponio sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu, gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika osiguranja  i devetoro učenika, a ranio petoro učenika i nastavnicu škole.

(Fena)