Sutra izicanje drugostepene presude u predmetu Zijad Mutap i drugi

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine sutra će, u 11:00 sati u sudnici 9, izreći drugostepenu presudu u predmetu Zijad Mutap i drugi.

Optuženi se terete da su izvršili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima protivzakonito posredovanje, pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović se, između ostalog, terete da su pristupili grupi za organizovani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, usljed kojih povreda je preminuo, Oni su  prikrivanjem dokaza i počinilaca, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, preduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Dženan Memić povrijeđen, navodi se u saopštenju iz Suda BiH.

Svi optuženi u tom predmetu su u novembru 2022. godine oslobođeni krivice, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje. 

(Fena)