U Bosni nestabilno, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Ivan Sedlo 16, Sarajevo 18, Bugojno 19, Bihać, Gradačac, Tuzla i Zenica 20, Livno i Sanski Most 21, Široki Brijeg i Stolac 24, Mostar 26, Neum 28 stepeni.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bugojno, Tuzla 31 mm, Gradačac 12, Sarajevo-Bjelave 10, Zenica 9, Bihać 8, Ivan Sedlo 7, Bjelašnica, Sanski Most 5, Livno 4 mm.

U Bosni djelomično vedro i nestabilno vrijeme. Jače grmljavinsko nevrijeme se očekuje u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bi se zadržalo pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje od 34 do 38 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika.

Visoke temperature tokom noći, lošiji san i nemogućnost adekvatnog odmora, dodatno će praviti problem osjetljivim osobama.

Nakon relativno svježijih jutarnjih sati, sa porastom temperatura su kod hroničnih bolesnika moguće pojačane tegobe u vidu iscrpljenosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije.

Poželjno je planirane aktivnosti prilagoditi jutarnjim satima, te provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Oštećenja na kolovozu zbog padavina, oprez na polomljeno granje i odrone

Zbog obilnih padavina, oštećenja na kolovozu u vidu udarnih rupa su slabije uočljiva, jer su ispunjena vodom i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji. Upozoravamo i na mogućnost nailaska na polomljeno granje i lišće na kolovozu, te na povećanu opasnost od odrona i klizišta. Putne službe su na terenu i obavljaju neophodne intervencije. Apelujemo na vozače da brzinu vozila prilagode datim uslovima na putu uz obavezno poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bihać-Kamenica, Stup-Blažuj, Kiseljak-Busovača, Travnik-Vitez, Ripač-Dubovsko, na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), kao i na ulazu u Hadžiće.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)