Poljska prebacuje vojnike na istok zemlje zbog prisustva Wagnera u Bjlelorusiji

Poljski komitet za bezbjednost odlučio je da premjesti vojne jedinice na istok zemlje zbog prisustva Wagner grupe u Bjelorusiji, prenijela je u petak državna novinska agencija PAP riječi sekretara komiteta.

Komandant Wagnera Jevgenij Prigožin prikazan je u video snimku u srijedu kako pozdravlja svoje borce u Bjelorusiji, govoreći im da za sada više neće učestvovati u ratu u Ukrajini, ali im naređuje da skupe snagu za Afriku dok obučavaju bjelorusku vojsku.

Bjelorusko ministarstvo odbrane je u četvrtak saopštilo da su Wagnerovi plaćenici počeli da obučavaju bjeloruske specijalne snage na vojnom poligonu samo nekoliko kilometara od granice s Poljskom, članicom NATO-a.

“Obuka ili zajedničke vježbe bjeloruske vojske i grupe Wagner nesumnjiva je provokacija”, kazao je Zbigniew Hoffmann za PAP.

“Komitet je analizirao moguće prijetnje, poput dislokacije jedinica Wagner grupe. Stoga je ministar odbrane, predsjednik Komiteta Mariusz Blaszczak odlučio da naše vojne formacije pomjeri sa zapada na istok Poljske”, dodao je.

Ljudi koji žive u blizini granice Poljske i Bjelorusije izjavili su u četvrtak da su mogli čuti pucnjavu i helikoptere nakon što je ruska grupa Wagner stigla da obučava bjeloruske specijalne snage, što je pojačalo njihova strahovanja da će ih rat u Ukrajini zahvatiti.

Ministar odbrane Blasczak kazao je u ovom mjesecu da je Poljska počela prebacivati više 1.000 vojnika na istok zemlje.

Takođe, početkom jula Poljska je saopštila da će poslati 500 policajaca da pojačaju bezbjednost na granici s Bjelorusijom, prenosi Reuters.

(Fena)