„Mostarske kiše“ upriličile nezaboravan koncert u okviru „Mostarskog ljeta“

Umjetničko društvo „Mostarske kiše“ sinoć je na platou Centra za kulturu Mostar, u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“, upriličilo koncert pod nazivom „Naših zlatnih 25 godina“, čime su proslavile svoj jubilej.

„Umjetničko društvo ‘Mostarske kiše’ proslavlja 25 godina svog postojanja. Ovim koncertom, pokazaju svu svoju širinu, široki repertoar i sve žanrove koje pjevaju. Kroz ‘Mostarske kiše’ prošlo je više od 150 mladih osoba koje su danas vrlo uspješni ljudi. Ovaj koncert je rezultat našeg napornog rada, a ovaj datum smo izabrali zato što se na ovaj datum obnovio Stari most u Mostaru. Mostar jesu ‘Mostarske kiše’, Mostar jesu skakači sa Starog mosta, Mostar jeste Velež, dakle sve ono što čini Mostar večeras je zaokruženo u ovom našem koncertu“, istakla je Dijana Listo, projektna koordinatorica Umjetničkog društva „Mostarske kiše“.

Koncertu je prisustvovao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.a Rašid Hadžović, koji je uputio čestitke povodom ovog jubileja.

„Jedna veoma velika osoba sa kulturnog aspekta je Amra Dugalić. Osoba za koju znam da je uložila veoma velike napore i da se založila maksimalno da ovo društvo bude, postane i opstane. Inače, naši kulturni radnici veoma teško opstaju i jedino što ih drži je entuzijazam“, naglasio je Hadžović.

U više od dva sata trajanja osim članova ansambla, nastupili su i brojni drugi gosti, prijatelji, saradnici ovog društva.

„Samo o sebi govori povod 25 godina ovih novih poslijeratnih ‘Mostarskih kiša’ i sretan sam što sam dijelom, odnosno jednom ciglom ugrađen u tu zgradu, jer smo jedan dio rada ‘Mostarskih kiša’ proveli sa nekim zaista lijepim uspomenama. Čestitke svim generacijama ‘Mostarskih kiša’, čestitke Amri Dugalić koja evo gotovo tri decenije vodi uspješno jedan ansambl koji sigurno utiče na to da se širi jedna lijepa i pozitivna priča, a što je najbitnije priča jednog vaspitanja i uticaja na mlade ljude da žive na jedan način koji je zdrav“, rekao je dirigent Latif Močević.

Osim Močevića, u programu su nastupili Antonija Batinić, Šejla Grgić, Monika Josipović, Belma Bjelonja, Mostarski tamburaši i drugi.

(NovaSloboda.ba)