Gledanost Svjetskog fudbalskog prvenstva za žene približava se rekordu

Svjetsko fudbalsko prvenstvo za žene, čiji su domaćini Australija i Novi Zeland, na putu je da ostvari najbolju posjećenost u istoriji takmičenja, objavila je FIFA.

Nakon pet dana, broj prodazih ulaznica već je premašio 1,5 miliona, što je nova prekretnica u istoriji ženskog fudbala Uvodnih 12 utakmica do sada je pratilo 364.000, odnosno u prosjeku 30.326 gledalaca po susretu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Time je prosjek mnogo veći nego prošle godine u Francuskoj (21.756) ili prosječna posjećenost u istoriji (24.780).

Poređenje sa SP u Francuskoj pokazuje da je samo na uvodnih 12 utakmica na stadionima u Australiji i Novom Zelandu čak za 72 posto više navijača.

Gledanost televizije, takođe, je vrlo dobra u obje zemlje. Uvodna utakmica Novog Zelanda privukla je više od milion gledalaca na malim ekranima u njihovoj domovini, dok je uvodna utakmica Australije privukla nešto manje od dva miliona.

“Ovaj turnir ispisuje istoriju i kao zemlja domaćin smo uzbuđeni. Vidimo povećanje podrške ženskom fudbalu. Ne samo u prodaji ulaznica, već i u gledanosti prenosa, učestvovanju na festivalima i prodaji suvenira Svjetskog prvenstva i druge robe”, kazao je izvršni direktor Australskog fudbalskog saveza James Johnson.

(Fena)