Promjenljivo i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima

Jutros su slabiji lokalni pljuskovi registrovani na području Krajine, sjeveru i jugozapadu Bosne i na jugu, zapadu i sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo i Sokolac 22. Gradačac, Široki Brijeg, Zenica i Zvornik 23. Banja Luka, Doboj i Tuzla 24. Livno 25. Sanski Most i Trebinje 26. Mostar 27. Sarajevo i Stolac 28. Bihać i Neum 31 stepeni.

Danas promjenljivo i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra su izgledniji u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 30 i 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su nepovoljne.

Vrućina i natprosječne temperature vazduha remetiće opštu sliku tokom cijelog dana.

Preporučljivo je maksimalno redukovati boravak na otvorenom i izlaganje jačim naporima.

Planirane aktivnosti trebalo bi provoditi u jutarnjim satima, poželjno je ne pretjerivati sa oblačenjem i konzumirati dovoljno tečnosti.

U noćnim satima mogući su problemi sa snom, usljed nedostatka svježine.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom kolovozu, uz slab do umjeren promet vozila

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po suhom kolovozu, uz slab do umjeren promet vozila. Tokom dana očekujemo pojačan promet vozila, posebno na putevima prema jugu, kao i na graničnim prelazima. Vozače teretnih vozila molimo da se nakratko isključe iz saobraćaja kada iza sebe primjete dugu kolonu vozila, kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Počeli su sanacioni radovi na mostu na ulazu u Kladanj (M-18 smjer Olovo-Kladanj). Za vrijeme radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, na autoputu A-1, za saobraćaj je i dalje zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

S obzirom da su brojne dionice sa aktuelnim radovima preporučujemo vozačima da planiraju svoje putovanje u skladu sa očekivanim zastojima.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bihać-Kamenica, Vitez-Travnik (Nova Bila), Kiseljak-Busovača i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), te na ulazu u Hadžiće sa magistralnog puta M-17.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta, jednom trakom.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima putnička vozila za sada ne čekaju duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)