Kantonalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Aldijane Štete radi zloupotrebe položaja

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantoa je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv Aldijane Štete (1980.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju s krivičnim djelom pranje novca, a koju je Opštinski sud u Mostaru potvrdio u pogledu svake tačke optužnice.  

Naime, optužnicom u 13 tačaka, Aldijana Šteta se sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, šefice računovodstva JU “Narodno pozorište” u Mostaru, s A. Z., direktorom Opšte zadruge “Trans Commerce” Mostar, dogovorila način realizacije izdavanja lažnih poslovnih isprava, računa za usluge  JU ”Narodno pozorište” u Mostaru, a te usluge nikad nisu izvršene, navodi se u saopštenju iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a. 

Optužena Aldijana Šteta je za sebe, krivičnim radnjama, pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 31.100 KM, a  A. Z. i A. Z. protuivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.265,50 KM, te nanijela štetu JU “Narodno pozorište” u Mostaru u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM.

Takođe, Tužilaštvo je u optužnici predložilo Sudu oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi od optužene, sukladno Zakonu.

(Fena)