Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle ili niskog naoblačenja.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 2 stepena, Ivan Sedlo 10, Bugojno, Sokolac 11, Sarajevo 12, Banja Luka, Bihać, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica, Tuzla, Zenica 14, Livno 15, Gradačac, Zvornik 16, Bijeljina 17, Široki Brijeg 18, Trebinje 20, Mostar, Neum, Stolac 22 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Dio prijepodneva, po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili nisko naoblačenje.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 23 do 27, na jugu zemlje do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nakon osjetno svježijeg jutra, kada je poželjno biti oprezniji i prikladno se obući prilikom boravka na otvorenom, u nastavku dana će biti ugodnije, uz stabilnije vrijeme i temperature zraka koje će dostizati umjerene vrijednosti.

Većina populacije trebala bi osjetiti olakšanje, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata dodatno će se umanjiti.

—–

BIHAMK

Frekvencija vozila umjerenog intenziteta

Frekvencija vozila umjerenog je intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove.

Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Vozače teretnih vozila napominjemo da kada iza sebe primjete dugu kolonu putničkih vozila nakratko se isključe i tako omoguće nesmetan putnički saobraćaj.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bihać-Kamenica, Stup-Blažuj, Kiseljak-Busovača, Travnik-Vitez, Ripač-Dubovsko, na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Hadžiće i Kladanj (iz smjera Olova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)