Proslava kulture i umjetnosti: Sve je spremno za 52. izdanje Festivala kulture “Slovo Gorčina”

Sve je spremno za  52. izdanje Festival kulture Slovo Gorčina, koje počinje danas i trajaće do 30. jula.

Sama ideja festivala kulture “Slovo Gorčina” potiče od Maka Dizdara, koji je još pred kraj života imao zamisao da u svom rodnom gradu dovede sve ono najbolje iz kulture i umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, odnosno Jugoslavije. Organizatori navode da se oni danas vode tom idejom i prate taj cilj, okupljaju sve ono najbolje što je stvarano na ovim prostorima prije svega u književnosti i poeziji, a potom i šire u drugim oblastima, poput muzike, likovne umjetnosti, teatra itd. Takođe, cilj je predstaviti Stolac kao jedinstveni grad, ali i raditi na promociji značajnih lokaliteta, počevši od nekropole stećaka Radimlja, kao tradicionalne lokacije održavanja.

“Festival nosi ime po jednom od najvažnijih likova iz istoimene pjesme u kultnoj zbirci , Kameni spavač. Cjelokupno Makovo pjesničko bavljenje bosanskim srednjim vijekom zapravo je započelo pjesmom Gorčin, pa tako ovo ime predstavlja i svojevrsno izvorište njegovog najznačajnijeg djela. Ove godine, direktno ćemo se prisjetiti Maka Dizdara i njegovog djela kroz recital njegove poezije u izvođenju Izudina Bajrovića na Radimlji, te kroz promociju knjige ‘Mak i bosnistika’ autorice Elmedine Maglajlija-Hodžić. Kao i svake godine, dio programa će se održavati u Makovoj hiži, muzejsko-galerijskom centru Fondacije Mak Dizdar posvećenom Maku Dizdaru. Kroz ovaj festival, Makovo djelo i misija nastavlja živjeti, a umjetnici različitih disciplina po prvi put ili iznova upoznaju njegovu poeziju”, kaže Gorčin Dizdar.  počasni predsjednik Udruženja Slovo Gorčina.

,,Sa svakim novim izdanjem festivala, postajemo značajno ishodište inspiracije za nove rukopise, slike, predstave i muzičke kompozicije. Sam Mak Dizdar je na temeljima drevnih kultura stvarao svoju umjetničku interpretaciju svijeta i pomicao granice. Na nama je ništa drugo nego da nastavimo  po utabanoj stazi”, rekao je  Dubravko Barbarić, član upravnog odbora i predsjednik Organizacionog odbora festivala, dodavši i da ovogodišnje izdanje Festivala okuplja značajne umjetnike iz zemlje, regije i inostranstva.

O programu festivala

Svečano otvaranje festivala planirano je večeras u 21 čas na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za Slovo Gorčina – nekropoli stećaka Radimlja. Gosti će imati priliku degustirati vrhunska vina sponzora Vinarije Carski Vinogradi Mostar i lokalne delicije. Program otvorenja uživo će prenositi BHRT, a specijalni gost ovogodišnjeg festivala je istaknuti bosanskohercegovački glumac, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Izudin Bajrović, koji će govoriti stihove Maka Dizdara. Predstaviće se banjalučki kompozitor David Mastikosa, koga će pratiti izvođači Bartolomej Stanković, Snježana Pavićević i Andrea Fisher. Na bini će nastupati i hor BKZ Preporod Brčko. Nakon toga, stručni žiri u sastavu Lejla Kalamujić i Nenad Rizvanović proglasiće najbolje mlade pjesnike i pjesnikinje, odnosno prva/e tri dobitnika/ce nagrade “Mak Dizdar” 2023. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije. Na kraju večeri, publika će imati priliku da prisustvuje programu posvećenom gostu pjesniku, književniku Asmiru Kujoviću, dok će razgovor s autorom voditi Kristina Ljevak. Na kraju večeri publika će se zabaviti uz muziku poznatog bosanskohercegovačkog muzičara ZliJaya.

Na ovogodišnjem festivalu publici će se drugog dana predstaviti bh. umjetnik Denis Haračić sa svojom izložbom Reject. Pored Haračićeve, biće otvorena izložba “Muzej Bosanskog kraljevstva, Povelje i pisma bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)”, a nakon toga upriličen okrugli sto “Nasljeđe bosanskog srednjovjekovlja”, u kome će učestvovati Erma Ramić-Kunić, Enes Dedić, Gorčin Dizdar.

Ove godine su nas, nažalost, napustili velikani književnosti, a jedna od njih je i značajna autorica Dubravka Ugrešić. U ovkiru posebno osmišljenog programa “In memoriam”, drugog dana Festivala, biće predstavljen njen stvaralački opus. Tom prilikom će učestvovati Lejla Kalamujić, Katarina Luketić, Merima Omeragić, Kristina Ljevak. Pored toga, biće upriličena i promocija knjige “Mak i bosnistika” autorice Elmedine Maglajlije Hodžić, koju će promovisati Edim Šator, Mehmed Pargan, Gorčin Dizdar. S obzirom na međunarodni karakter koji Festival ima, ove godine, na veliko zadovoljstvo organizatora, predstaviće se mađarski književnik Laszlo Vegel, a razgovor s autorom vodiće Nedim Sejdinović i Nenad Rizvanović. Nakon toga, prema ocijeni stručnog žirija, biće dodijeljena posebna festivalska nagrada “Prije svitanja”, namijenjena svim učesnicima bez ograničenja. Ovaj događaj će moderirati Dubravko Barbarić. Na kraju večeri, publika će uživati u razgovoru s doajenom bh. književnosti akademikom Abdulahom Sidranom, koji će voditi Gorčin Dizdar.

Konačno, trećeg dana Festivala u nedelju, 30. jula u Makovoj hiži biće predstavljena zbirka pjesama “Titove pjesme”, autora Adnana Bratića. Razgovor će voditi Marko Tomaš. Iz Srbije dolazi umjetnik Branimir Karanović s izložbom “Pohvala ruci”, koja će biti svečano otvorena u 11 sati. Nakon toga, u okviru programa “In memoriam”, Mile Stojić, Enes Karić, Hadžem Hajdarević, Vahidin Preljević i Alija Pirić predstaviće i podsjetiti na značaj bogatog stvaralaštva koje je za sobom ostavio književnik i profesor Dževad Karahasan. Bugarska savremena spisateljica Zdravka Evtimova će se, takođe, predstaviti publici, a razgovor s njom će voditi Nenad Rizvanović i Ksenija Banović. U 20,30 sati, u Kulturnom centru, publika će moći posjetiti književni program, u okviru koga će imati svoj trenutak Drago Glamuzina, a sa njim će razgovarati Goran Samardžić. Festival će zatvoriti kultna bh. predstava nastala u produkciji Kamernog teatra 55, “Mirna Bosna”, koja je nastala po tekstu Borisa Lalića, režirao je Saša Peševski, produkovao Emir Hadžihafizbegović, Vedran Fajković je uradio dramaturgiju, kostim/scenografiju Adisa Vatreš Selimović, inspicijent je bio Senad Bešić, a igraju Feđa Štukan, Vanesa Glođo, Gordana Boban i Davor Golubović.

(NovaSloboda.ba)