Husić: Pružit ćemo otpor svakom nepravednom i nehumanom rješenju

U Sarajevu je okončan protest rudara iz sedam rudnika Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Sindikalni lideri poručili su da neće odustati od borbe za svoja prava, te da jedinstvo rudara nikada neće doći u pitanje. Rudari zahtijevaju da se rudarima RMU Zenica isplati plata za maj i pola plate za juni.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić istakao je da je narod uz rudare koji su tražili minimum iz kolektivnog ugovora i sporazuma.

“Prihvatili smo sporazum samo zato što smo znali da nemamo nikakvu drugu šansu da dobijemo plate za maj i juni. Danas taj sporazum ignorišu i proglašavaju nezakonitim. Njihov neuspjeh je što nisu uspjeli slomiti hrabrost i odlučnost ovih radnika. Radnici Koncerna će pružati otpor svakom nepravednom i nehumanom rješenju bez obzira koliko će nas to koštati”, poručio je Husić i pozvao državu da ovaj problem ‘završi’ u što kraćem roku.

Niko od predstavnika Elektroprivrede BiH nije se obratio rudarima, a oni su, ponovno, ovom prilikom,  iznijeli svoje zahtjeve, koji se, prije svega, odnose na stabilizaciju situacije u RMU Zenica.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka, rekao je da rudarima ne treba nikakva donacija niti „sadaka“, jer rudari su izgradili državu BiH.

“Ako Elektroprivreda želi da zatvori rudnike, neka to učini, a radnicima isplate socijalne otpremnine i uvežu staž, ali ovako više ne ide. Danas isplatite plate rudarima i oni odmah kreću na posao. Danas je ovde više od 40 posto ljudi koji moraju u drugu smjenu na posao”, zaključio je Tokić.  

Protesti su prošli bez incidenata, uz pojačano prisustvo policijskih snaga.

(Fena=