KUD “Bijelo Polje” obilježava 75 godišnjicu: Deveti Internacionalni festival folklora u Mostaru

KUD “Bijelo Polje” ove godie, kroz svoje planirane aktivnosti, obilježava 75 godina postojanja i aktivnog rada na očuvanju i njegovanju tradicije kulture naroda i narodnosti Grada Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, KUD “Bijelo Polje” Potoci u nedelju, 6. avgusta, od 20,30 sati organizuje Deveti Internacionalni festival folklora “Bjelopoljski dani folklora –Mostar 2023. na stadionu OŠ “Bijelo Polje” u Potocima.

Na festivalu se očekuje oko 250 učesnika folklornih ansambala i vokalnih solista iz cijele BiH, kao i iz Albanije, Bugarske, Palestine.

“Poštovani sugrađani, vašim prisustvom, zahvalimo se predstavnicima kulture iz zemalja Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, te predstavnicima Palestine, koji su prvi put sa svojim folklornim ansamblima došli u našu zemlju i koji su uzeli učešće na ovogodišnjem festivalu”, stoji u pozivu KUD-a Bijelo Polje.

Ove godine, pored festivala folklora u Bijelom Polju, u toku su i aktivnosti oko osnivanja “Sekcije žena Bijelo Polje”, koje će na svoj način, pored spomenutog festivala, dati doprinos radu KUD “Bijelo Polje” i stvoriti, kako kažu, što bolje pretpostavke oko formiranja i obnove rada Udruženja žena “Bijelo Polje”, koje je prije nekoliko godina prestalo s radom i aktivnostima.

Iz KUD Bijelo Polje zahvalili su pokrovitelju festivala Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, generalnim sponzorima Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH i Gradu Mostaru, partnerima festivala Ministarstvu kulture i sporta FBiH i UTIKUS “Bašlija” Sarajevo, te svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli boljoj organizaciji festivala.

(Fena)