Ambasada SAD: Pojedinci sankcionisani zbog ugrožavanja stabilnosti BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je na svom Twitter profilu da je Vlada SAD-a sankcionisala pojedince jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a ne zbog njihove etničke pripadnosti kako su to pojedinci tvrdili.

“Svima je sasvim jasno zašto su Sjedinjene Američke Države 31. jula sankcionisale Željku Cvijanović, Nenada Stevadića, Radovana Viškovića i Miloša Bukeljovića. Gospodin Dodik i društvo mogu smišljati bajke i teorije zavjere da su on i njegovi saradnici žrtve nekakvih izmišljenih antisrpskih politika, ali istina je da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država sankcionisala te pojedince jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a ne zbog njihove etničke pripadnosti. Tvrdnja da su sankcije antisrpske jer su neki od sankcioniranih Srbi je apsurdna”, poručuju iz Ambasade SAD.

“Ignoriše se činjenica da je jedan od sankcionisanih Hrvat, a ne Srbin, a ostale pojedince bahato predstavlja kao avatare srpskog naroda. Nisu. Oni su pojedinci i sami su odgovorni za svoje postupke, kao i za snošenje posljedica tih postupaka, kao što su Osman Mehmedagić “Osmica” i Marinko Čavara”, navodi se u objavi.

Ambasada naglašava da su Sjedinjene Američke Države blisko sarađivale i pomagale ljudima širom Bosne i Hercegovine, uključujući Republiku Srpsku, dugi niz godina, ulažući stotine miliona dolara da podrže njih i njihove težnje da žive u mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja pruža njima, njihovoj djeci i njihovim unucima mogućnosti da napreduju.

“Postupci četvoro neodgovornih političara ne mijenjaju i neće promijeniti predanost Sjedinjenih Američkih Država tim zajedničkim ciljevima”, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.